Eve Tomaszewski is oprichter van The Goaldiggersclub, een carrièreplatform dat vrouwen kennis van experts, toepasbare tools en een netwerk biedt om hun bedrijf goed neer te zetten en te laten groeien.

Met alle vergaarde kennis schreef ze een boek. In Goaldigger Mindset neemt Eve je bij de hand en laat ze zien hoe je dat nou slim aanpakt, je doelen halen en dromen verwezenlijken. Het boek staat bol van praktische tips en fijne handvatten die je de weg wijzen. Elk hoofdstuk is als een vuistregel voor wie z’n doelen wil behalen. We mochten het proeflezen en navigeren je er met Eve doorheen.

Goaldigger Mindset verschijnt medio december. Alvast een exemplaar reserveren kan hier.

instagramView full post on Instagram

Je doelen halen is eerst je doelen bepalen

      Het eerste hoofdstuk gaat over doelen bepalen – misschien wel het belangrijkste hoofdstuk, want zonder helder doel zijn de andere hoofdstukken erna ook weinig zinvol voor je. ‘Zoals de uitspraak ‘a goal without a plan is just a wish’ al zegt, blijft het zonder concreet actieplan vaak bij dromen,’ aldus Eve. En zo is het. Hoe je een doel helder formuleert, is de kunst. Eve ontwikkelde in de loop der jaren een bewezen strategie om haar doelen te bereiken en aan Bazaar wilde ze vast een tip van de sluier lichten.

      Door goals op papier te zetten worden de gedachten in je hoofd werkelijkheid. Nu staan ze op papier, dus moet je er iets mee.

      De mindmap methode

      ‘Door mijn goals op papier te zetten werden de gedachten in mijn hoofd werkelijkheid. Nu staan ze op papier, dus moet ik er iets mee. Dat zorgt ervoor dat ik gemotiveerd raak en blijf.’ Om die goals goed op papier te krijgen, adviseert Eve de mindmap methode. ‘Ik sluit mijn ogen en stel me – tot in de kleinste details – het leven voor dat ik het liefst zou leiden. Wanneer jij dit ook doet, probeer je dan ook die details voor te stellen. Dus: Waar word je wakker? Wat is het eerste dat je doet als je opstaat? Wat eet je als ontbijt? Hoe zie je eruit? Wat voor werk doe je? Werk je voor een bedrijf of voor jezelf? Hoe is de sfeer op je werkplek? Hoe voel je je? Wat doe je in je vrije tijd? Hoe blijf je fit? Wat is voor jou de perfecte balans tussen werk en vrije tijd? Hoe ziet je huis eruit? Hoe laat ga je naar bed? Bedenk voor jezelf waardoor jouw leven precies zou zijn zoals je het wil hebben.’ Visualiseer het, en als dat niet lukt: schrijf het uit.

      De volgende stap: ‘Pak een groot wit vel en teken een cirkel in het midden. Schrijf hierin bijvoorbeeld het jaartal waarin je je goals bereikt wil hebben of zet er ‘mijn goals’ in. Rondom die cirkel schrijf je vervolgens alle subgoals die betrekking hebben op wat je wil bereiken.’ Eve leert je voorts je doelen SMART te formuleren. En dus Specifiek, Meetbaar, Activerend, Realistisch en Tijdsgebonden. Ze noemt: ‘Niet smart: ik wil leuke projecten managen. Wèl smart: over twaalf maanden manage ik drie socialmediacampagnes, waarmee ik 3.000 euro per maand verdien.’

      Formuleer je doelen SMART, en dus: Specifiek, Meetbaar, Activerend, Realistisch en Tijdsgebonden.

      Zo tackel je belemmerende gedachten

      Het volgende hoofdstuk focust op je mindset. Hoe je bijvoorbeeld omgaat met belemmerende gedachten, hoe je je angsten overwint en hoe je positieve gedachten denkt in plaats van negatieve. ‘Geloven in jezelf betekent niet dat je geen angsten of twijfels hebt,’ stelt Eve terecht. ‘Het betekent voor mij dat je ondanks die gevoelens doorzet. Want als jij niet in jezelf gelooft, wie dan wel? In jezelf geloven is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer er belemmerende gedachten door je hoofd spoken.’

      In het boek staat alvast een goed oefeningetje om je belemmerende gedachten te tackelen. Let op.

      De vraag ‘Is het waar?’ staat centraal in The Work van Byron Katie. Het werkt alleen als je bereid bent een vraagteken te zetten bij je overtuigingen, zoals: Ik kan het niet. Met behulp van Katie’s methode kun je jouw beperkende gedachten door middel van vier vragen omturnen.

      1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee, ga naar 3.)
      2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (Ja of nee.)
      3. Hoe reageer je en wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?
      4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

      Zo krijg je grip op je taken

      Er is een hoofdstuk over productief-zijn en hoe je grip krijgt op je taken. ‘Eigenlijk begin ik bijna nooit meer aan een taak zonder dat ik weet wat ik er precies voor moet doen.’ Hak een taak in stukjes, dus. Hoe je dat handig doet, leert Eve je.

      Weet wat je verdient

      Er is een hoofdstuk over wat je verdient en zou kunnen verdienen als je anders leert nadenken over geld. Hoe je je dromen en doelen vermarkt – en vooral dat daar dus niets mis mee is, met je dromen en doelen vermarkten en goed geld willen verdienen. Mijn lievelingshoofdstuk.

      Anders leren nadenken over geld begint bij inzicht krijgen in hoe je nu over geld nadenkt. In Goaldigger Mindset staan een heleboel oefeningen over hoe je je geldmindset een positieve oplawaai geeft. Een van die oefeningen is voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

      1. Hoe denken mensen uit jouw omgeving over geld?
      2. Hoe heeft dat jouw mening over geld beïnvloed?
      3. Hoe denk jij nu over geld?
      4. Sta jij jezelf toe om genoeg geld te verdienen?
      5. Staat er genoeg geld op je rekening of kom je tekort?

      Failing forward

      Er is een hoofdstuk over tegenslagen leren omarmen als lessons learned en over hoe je je mindset verandert ten opzichte van falen. Alvast een tip: luister naar de podcast How To Fail With Elizabeth Day.

      Collaboration over competition

      Er is een hoofdstuk over het belang van samenwerken. Dat er ruimte is voor iedereen, en je vooral niet alles zelf moet willen doen. ‘Samenwerken is de sleutel tot je eigen succes. Ik geloof erin dat je verder komt als je het samen doet. Collaboration over competition.’ Hoe je goed mensen om je heen verzamelt die je versterken, leer je in het boek.

      Dit en nog veel meer inzichten, tips, wijsheden, handvatten en adviezen vind en lees je in Goaldiggers Mindset.

      hier met dat boek