Bazaars Beauty Director Maroesja de Ruyter ging afgelopen december naar een yogaretreat in Thailand en deelt hier waarom je ook 'ns zo'n week (of twee of drie) 'moet' uitproberen:

De behoefte om continu online te zijn, ebt al snel genoeg weg op zo'n relaxte plek.

1. In een tijd met veel prikkels en een smartphone die we volgens de laatste onderzoeken vijf keer per uur checken, kun je alle hectiek eens van je afblazen door een week aan het strand te gaan liggen, elke avond cocktails te drinken en daar je Instagram-feed mee te vullen. Niks mis mee. Maar of je er werkelijk uitgerust van terugkomt? Kijk, eerlijk is eerlijk, op menig yoga-retreat, hoe prachtig gelegen in de natuur ook, is gewoon internet. Ze moeten daar ook wel eens een mail versturen. En het is tenslotte geen stilteweek waar je subiet je telefoon moet inleveren. Van je smartphone-verslaving hoef je dus niet cold turkey af te kikken. Maar het leuke is: je wil er niet eens op kijken. De behoefte om continu online te zijn, ebt al snel genoeg weg op zo'n relaxte plek. Bovendien heb je wel wat beters te doen, zoals jezelf uitstrekken in een uitdagende flexy 'hond' of in een heerlijk ontspannende savasana. Of gewoon alle rust en ruimte hebben voor wat (zelf)reflectie. Zo'n retreat is bedoeld om je lichaam, voedingsgewoontes en je mind een reset te geven. En dat doet het (vaak) ook. Wat het fijne after-effect oplevert dat je je echt opgeladen en energieker voelt na zo'n week. En terug in je normale leven bouw je vanzelf wat meer rust en stilte in, drink je ineens minder koffie en ben je je meer bewust van hoe je in het leven staat. Na deze week voelde ik me van binnen en buiten weer helemaal 'aan staan'.

instagramView full post on Instagram
Je leert een gezonde en blessurevrije yogabasis.

2. Voor de hand liggend: je verdiept je yoga-practice. En had je die nog niet dan is zo'n week onderdompelen in de yoga-materie natuurlijk een uitgelezen manier om dit op te bouwen. Zeker als je al langer met de gedachte rondliep 'zou yoga wat voor mij zijn...?' Door er met alle rust en volop aandacht van goede docenten aan te beginnen, leer je een gezonde en blessurevrije basis.

Je doet dingen die je nog nooit hebt gedaan of waarvan je denkt dat je ze ab-so-luut nooit zou doen.

3. Je doet dingen die je nog nooit hebt gedaan of waarvan je denkt dat je ze ab-so-luut nooit zou doen. Zoals Kirtan zingen. Euhm wat? Kirtans. Dat zijn mantra's zingen in een groep, meestal via call & response en onder begeleiding van Indiase muziekinstrumenten. Dus de leraar begint en jij (en je hele groep) herhaalt. Toen ik me voor het eerst in zo'n groep waagde, moest ik ook even een drempel over. Maar al snel merk je hoe lekker en bevrijdend het is om te zingen. Denk maar eens aan je schooltijd en hoe blij je – hopelijk? – werd van uitbundig zingen in de klas. Ik werd het wel en dat terwijl ik echt niet bekend sta als een nachtegaaltje. Enne... note to self: het hoeft niet hè, niks is verplicht tijdens zo'n retreat.

Yoga-weken trekken een bont internationaal gezelschap.

4. Je leert mensen van over de hele wereld kennen. Yoga-weken trekken meestal een bont internationaal gezelschap. Naast dat het verfrissend kan zijn om iemand met een andere achtergrond te spreken, de kans zit d'r in dat je zomaar een enorme klik hebt met iemand uit Hawaï of New York. Kan handig zijn als je daar ooit nog eens door een local mee op sleeptouw genomen wilt worden. In mijn groep zat toevallig de lead-gitarist van Beyoncé, die van de kirtan (zie puntje hierboven) een intiem mini-concert maakte.

Er zijn masseurs en er is een spa...

5. De kersen op de taart zijn de extra's die zo'n retreat vaak biedt, zoals een leger aan masseurs en een spa waar je je van top tot teen in de watten kan laten leggen. En levert al dat ge-yoga al een behoorlijke glow op, met zo'n treatment on top keer je gegarandeerd blakend terug.