Skip to Content

Op een rij: dit is de nieuwe generatie koninginnen van Europa

Van Amalia tot Leonor en Elisabeth.

Door
preview for Prinses Amalia door de jaren heen

In tegenstelling tot Nederland zal Groot Brittanië na de dood van koningin Elizabeth voorlopig (lees: de komende drie generaties) geen vrouwelijke troonopvolger hebben (eerst zijn koning Charles III, prins William en prins George aan zet). Of 'onze' Amalia uiteindelijk voor de troon kiest of niet, een vrouwelijke opvolger van Wim-Lex hebben we hoe dan ook. En we zijn niet de enigen: ook in België, Spanje en Zweden staan over een paar jaar vrouwelijke Gen-Z'ers aan het roer.

Margrethe van Denemarken treedt af: 5x opvallende momenten van de koningin >

4x de toekomstige koninginnen van Europa

1

Prinses Amalia van Nederland

amalia in maxi jurk met veja sneakers tijdens reis naar de caraiben
Patrick van Katwijk//Getty Images

In Nederland zijn we niet vreemd van vrouwelijke troonopvolgers; tot de kroning van Willem-Alexander in 2013, stond er sinds 1890 een vrouwelijk vorst aan het roer. Naar verwachting zal Amalia haar jaren op de troon anders indelen dan haar ouders, die de afgelopen jaren toch wat steken lieten vallen (denk aan de vakantie naar Griekenland tijdens corona). Toen Amalia 18 jaar werd, weigerde ze de maandelijke toelage vanuit het koninklijk huis, omdat het 'niet goed voelde' ten tijde van crisis. Bovendien is ze geen werkende royal, benadrukte ze, want ze studeert.

Net als veel andere Gen-Z'ers, spreekt Amalia zich openlijk uit over mentale gezondheid, en geeft ze toe af en toe een psycholoog te bezoeken. En zonder dat ze er verder over uitweidde, speelde Amalia een grote rol in de LGBTQIA+-rechten binnen het koningshuis. Een toekomstige koning(in) moet kunnen trouwen met wie ze wil, zeker in een land als de onze.

2

Prinses Leonor van Spanje

spanish royals attend the opening of the parliament
Borja B. Hojas//Getty Images

Er is een heuse Leonor-gekte gaande, nu de prinses van Spanje achttien jaar is geworden. Ze is de oudste van koning Felipe en koningin Letizia en inmiddels onderwerp van menig (roddel)blad. Van haar modieuze keuzes tot haar potentiële liefjes: alles lijkt het grote publiek even te fascineren.

Na een opvoeding buiten de schijnwerpers en een basisschooltijd in Barcelona, verhuisde de prinses naar Wales om verder te leren aan UWC Atlantic, net als Elisabeth van België. Ze slaagde vorig jaar en volgt nu een opleiding tot militaire officier die drie jaar in beslag neemt. Ze is een koele kikker; vlak voor haar achttiende verjaardag presenteerde ze de Princess of Asturias Awards, waar ze onaangedaan leek bij de ontmoeting met Meryl Streep. Grote kans dat ze voor hetere vuren heeft gestaan.

Haar opa, koning Juan Carlos, beging een flink aantal grote financiële schandalen, en net als haar vader, probeert Leonor dit imago van zich af te schudden. Een belangrijk onderwerp tijdens haar troonperiode zal gaan over de scheiding tussen Spanje en Catalonië, waar haar vader zich in 2020 kritisch over uitliet.

3

Prinses Victoria van Zweden

nobel prize banquet 2023 in stockholm
Pascal Le Segretain//Getty Images

Prinses Victoria van Zweden is met haar 46 jaar niet bepaald een Gen-Z'er, maar troonopvolger is ze desondanks. In Zweden is slechts een kleine rol voor het koningshuis weggelegd, wat ervoor zorgt dat haar vader (koning Carl XVI Gustaf) maar zelden in de spotlights treedt. Victoria is daarentegen erg open over haar leven - zowel privé als zakelijk. Zo trad ze eerder naar buiten over haar eetprobleem in de jaren negentig. In een zeldzaam interview vertelde ze dat er voor haar gevoel weinig van haar over was; ze voelde zich leeg, niet gezien en ongehoord. Het enige waar ze grip op had, was eten.

Die openheid is uniek voor een royal, en naar verwachting is het een trend die Victoria ook als koningin zal voortzetten. Ook spreekt ze openlijk haar zorgen uit over de toekomst van de wereld, en dan met name de natuur. 'We hebben te weinig natuur in ons dagelijks leven,' benadrukte ze tijdens een interview met Sveriges Radio. De kans is groot dat natuurbehoud, net als mentale gezondheid, een belangrijk onderwerp wordt tijdens haar jaren op de troon.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Prinses Elisabeth van België

belgium royals health hospital
Olivier Matthys//Getty Images

Grote kans dat prinses Elisabeth geschiedenis gaat schrijven in haar leven. Daar hoeft ze overigens weinig voor te doen; alleen de troon accepteren is al voldoende - het wordt de eerste keer dat België een vrouwelijke troonopvolger heeft. Het is pas tien jaar geleden dat er een wetswijziging plaatsvond, die ook vrouwelijke troonopvolgers toestaat. Was deze wijziging niet doorgevoerd, dan had ze misgegrepen en was haar jongere broertje aan de beurt geweest.

Na een jeugd in Brussel, genoot ook Elisabeth haar middelbare schooltijd aan het UWC Atlantic College in Wales. Hierna volgde ze een jaar militaire training aan de Koninklijke Militaire Academie in Brussel en inmiddels studeert ze aan het Lincoln’s College van Oxford University.

Een belangrijk onderwerp waarin Elisabeth zich zal vastbijten, is het koloniale verleden van haar land. Wel of geen excuses, schenkingen en alle gevolgen van dien zullen bijdragen (of afdoen) aan haar populariteit.

Prinses Amalia bevestigt met nieuwe look dat rood echt dé trendkleur van het jaar is >

Catharina-Amalia der Nederlanden

prinses van oranje 02

Alles wat je wilt weten over prinses Amalia

dutch royal family celebrates kingsday in emmen

De betekenissen achter de namen van de prinsessen

dutch royal family celebrates kingsday in emmen

Prinses Amalia spreekt over tijd in Spanje

emmen koning willem alexander koningin maxima en prinsessen amalia ariane en prinses alexia wonen op donderdag 27 april 2024 met leden van het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie de viering bij van koningsdag in emmen  anp  hollandse hoogte  robin utrecht

Prinses Amalia in betaalbare jurk op Koningsdag

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder