Terwijl de laatste afleveringen van het zesde seizoen van The Crown nu zijn te streamen, zien we daarin de show langzaam de focus verleggen naar de volgende generatie van de toekomst van de monarchie: prins William.

Prins William in The Crown

Hoewel William's personage in verschillende seizoenen van de serie is verschenen, zijn deze afleveringen de eerste waarin er echt op hem als hoofdrolspeler wordt geconcentreerd volgen we hem naar de universiteit in St. Andrews in Schotland.

Onder de vele momenten die in die jaren werden aangeboden, hebben fans met adelaarsogen misschien iets unieks opgemerkt; het feit dat William op school de achternaam Wales gebruikt.

Koninklijke achternamen uitgelegd

In feite heeft de koninklijke familie een ietwat gecompliceerde geschiedenis met achternamen. Vóór 1917 hadden de leden van het koningshuis eigenlijk helemaal geen achternaam; ze gebruikten eenvoudigweg de naam van het 'huis' of de dynastie waarvan ze afstamden, zoals de Tudors of de Stuarts.

Net als bij achternamen namen koninklijke kinderen doorgaans de naam van het huis van hun vader aan, zelfs als hun moeder de vorst was. Dat was het geval met koning Edward VII, die, ondanks dat hij de troon erfde van zijn moeder, koningin Victoria, de huisnaam van zijn vader prins Albert gebruikte: het Huis van Saksen-Coburg-Gotha.Dit veranderde allemaal tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen anti-Duitse sentimenten koning George V, de grootvader van de toekomstige koningin Elizabeth II, ertoe brachten de huisnaam te verruilen voor iets dat meer Engels klonk.

Hij leende de naam Windsor van het kasteel zelf, in de overtuiging tijdens een bijeenkomst van de Privy Council in juli 1917 dat 'alle nakomelingen in de mannelijke lijn van koningin Victoria, die onderdanen zijn van deze rijken, met uitzondering van vrouwelijke nakomelingen die trouwen of getrouwd zijn , zal de naam Windsor dragen', waarbij de naam zowel voor het koninklijk huis als als achternaam wordt aangenomen.

royal family picnicking at balmoral
Bettmann//Getty Images
Queen Elizabeth en prins Philip bracht een verandering aan in de traditie van koninklijke achternamen en koos ervoor dat hun directe nakomelingen de naam zouden gebruiken: Mountbatten-Windsor.

Die opmerking over ‘vrouwelijke nakomelingen die trouwen of getrouwd zijn’ zou uiteraard een paar decennia later relevant worden, toen de jonge koningin Elizabeth in 1960 besloot de achternaam van haar echtgenoot prins Philip, de hertog van Edinburgh, aan te nemen.

In plaats van de naam voor het hele koninklijke huis te veranderen, werd besloten dat de directe nakomelingen van Elizabeth en Philip – met uitzondering van degenen die werden aangesproken als Zijne Koninklijke Hoogheid en de titel van prins of prinses droegen, of vrouwelijke nakomelingen die trouwden – de achternaam Mountbatten-Windsor zouden gebruiken. (Ironisch genoeg was Mountbatten ook niet Philip's oorspronkelijke achternaam, aangezien hij werd geboren als prins Philip van Griekenland, maar hij nam in 1947 de achternaam van zijn grootouders van moederskant aan – zelf een Engelse vertaling van hun Duitse naam, Battenberg – toen hij genaturaliseerd werd van Groot-Brittannië.)

Omdat de vier kinderen van Elizabeth en Philip, de toenmalige prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward, elk prinselijke titels en HRH-status erfden, gebruikten ze de achternaam niet officieel (hoewel deze wel verscheen in Anne's huwelijksregister uit 1973 in Westminster Abbey toen ze met Mark Phillips trouwde.) Maar ook die traditie kreeg een schok toen de zonen van Charles, prins William en prins Harry, naar school gingen.

diana william harry at school
Tim Graham//Getty Images
Prins William en prins Harry gebruikten allebei de achternaam Wales op school.

Hoewel beide mannen ook erfelijke prinsen zijn met de stijl van ZKH (Harry stopte vervolgens met het gebruik van de titel ZKH), namen ze als studenten en later in hun militaire carrière allebei de onofficiële achternaam Wales aan, een knipoog naar Charles 'status als prins van Wales in het verleden.

Het is een gewoonte die wordt voortgezet door William's eigen kinderen, prins George, prins Charlotte en prins Louis, die naar school gingen onder de familienaam Cambridge (William kreeg de titel van hertog van Cambridge toen hij in 2011 met Kate Middleton trouwde) en vervolgens begonnen ze de naam Wales te gebruiken in 2022 toen William de titel prins van Wales kreeg nadat zijn vader Charles koning werd.

Van: ELLE NL