Nog even met een borstel door je haren voordat de foto wordt geschoten, of tóch dat filter over je Instagram-post heen. Hoewel we het niet graag toegeven, streven we op sociale media toch vaak naar het perfecte plaatje. We delen het liefst de mooiste, leukste of uniekste momenten uit ons leven en als het even kan willen we er ook nog op ons knapst bij op staan, voordat de foto echt online gaat. Als het aan de makers van de nieuwe app Be Real ligt, is de wereld hard toe aan een alternatief.

Met deze slimme apps krijg jij je geldzaken op orde >

Wordt Be Real de vervanger van Instagram?



Eerlijk is eerlijk: urenlang scrollen door perfecte selfies van die glowy skin die jij maar niet kan krijgen of het keer op keer zien van influencers op het witste strand dat je je kan bedenken, terwijl jij zelf nog geen vakantie hebt geboekt — we worden er nou niet bepaald gelukkiger van. Volgens de makers van het nieuwe online platform Be Real mist de huidige sociale media de nodige authenticiteit en echtheid, en dat is waar zij het verschil willen maken.

Be Real: een nieuwe manier van sociale media

Stel je eens voor: sociale media die je goed laten voelen, die je helpen je anxiety te verminderen in plaats van te verhogen en je zelfbeeld in haar waarde te laten. Het was de achterliggende gedachte bij het maken van de app Be Real. Anders dan Instagram, claimt Be Real meer te zijn dan alleen een app om foto's te delen. Het streeft ernaar meer echtheid en spontaniteit te creëren, door alleen spontane foto's te delen na een notificatie van de app. Zie het als een soort Snapchat, maar dan op commando.

Be Real: zo werkt het

Heb je de app eenmaal gedownload, dan krijg je dus dagelijks een ongeplande melding binnen die je twee minuten geeft om een foto van jezelf en je omgeving te maken en te plaatsen. De tijdslimiet in combinatie met de willekeurige timing van de notificatie dwingt gebruikers als het ware om real te zijn. Er is geen tijd om de perfecte pose of achtergrond te vinden, je ziet niet welke foto je maakt en krijgt maar 1 poging om de foto te maken. Hierdoor blijft de inhoud van de app lekker alledaags. Er ontstaat een soort nieuwe manier van delen op sociale media waar het belang van volgers, likes en esthetiek van je pagina voorgoed verleden tijd zijn.

De app kent inmiddels meer dan 2 miljoen actieve gebruikers en ziet dit aantal dagelijks stijgen. Of het serieuze concurrentie voor Instagram is mag de tijd uitwijzen, maar een welkom alternatief op het zien en gezien worden, is het zeker.