Al weken, maanden of misschien zelfs jaren aan het tobben over het ondergaan van een facelift? Niet gek, want het is een grote beslissing waarbij je met veel dingen rekening moet houden. Hoeveel kost zo’n facelift? Wat kun je verwachten van het voor en na-plaatje? Hoe lang blijft een facelift? En is er een manier om zonder een operatie de magie van een facelift te bemachtigen? Harper’s Bazaar vroeg een plastisch chirurg het hemd van het lijf, zodat jij als een volwaardig facelift-expert de knoop kunt doorhakken.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van Harper's Bazaar hebben we absoluut niet het streven om het aangaan van een facelift te stimuleren.

Voor en na facelift

Facelifts – de helft van de 50-plussers in Hollywood lijkt er eentje te hebben. Maar wat doet het eigenlijk voor je gezicht? ‘Met een facelift corrigeer je de uitgezakte delen,’ legt plastisch chirurg dr. Pieter Verduijn van Bey by Bergman Clinics en het LUMC uit. ‘Denk dan bijvoorbeeld aan hamsterwangen, een uitgezakte midface of een verstreken kaaklijn. Ook wil je het volume terugbrengen op de jukbenen en de neuslipplooi minder diep maken.’

Rimpels na facelift

Waar een facelift niet voor bedoeld is: fijne lijntjes. ‘Na de operatie kan het gezicht opzwellen,’ vertelt Verduijn. ‘Alle oppervlakkige rimpels zijn dan niet zichtbaar, omdat de huid bol en strak staat. Binnen drie maanden komen die fijne lijnen allemaal weer terug.’ Als je dus vooral je fijne lijntjes wilt aanpakken, kun je beter zoeken naar goede laser- en peelingbehandelingen.

Mini facelift

De mini facelift – ook wel bekend als de S-lift – is de minst ingrijpende facelift. Hierbij wordt alleen het overtollige huidweefsel getrimd door een strook huid voor het oor weg te halen. Alhoewel dat klinkt als een easy fix, is het niet per se de beste facelift op de markt. ‘De huid heeft snel weer de neiging om uit te zakken. Je kunt niet verwachten dat een S-lift na vijf jaar nog steeds effect heeft. Je moet de lift in een diepere laag verrichten voor een langer resultaat.'

Deep Plane facelift

‘De Deep Plane facelift is het meest duurzaam en in principe bedoeld om maar één keer te doen,’ legt Verduijn uit. ‘Bij de andere faceliftvarianten is het onderhuidse weefsel een beetje op zichzelf gehecht met een paar losse draden. Dat zakt natuurlijk veel sneller uit en dan is na een tijd soms een tweede ingreep nodig.’

Wat wordt er gedaan bij een facelift? Waar een minifacelift plaatsvindt op het niveau van de huid, wordt bij een Deep Plane een hele aangezichtsspier opgetild en naar achter getrokken. Hierdoor ontstaat er langs de spier onder de huid een litteken. Dat litteken verstevigt vervolgens de positie van de facelift, waardoor de vorm langer behouden blijft.

Facelift kosten

Wat kost een facelift? Simpel gezegd geldt: hoe dieper de facelift, hoe langer hij volhoudt en hoe hoger de prijzen zijn. De kosten van een Deep Plane variëren tussen de 8.000 en 12.500 euro en de prijzen van een mini facelift variëren tussen de 2.000 en 4.000 euro. Er is ook nog een derde optie, een zogenaamde MACS-lift. ‘Dit is een soort hybride facelift, die de S-lift combineert met het reven van de eerdergenoemde aangezichtsspier,’ legt Verduijn uit. De MACS-lift is zo'n 2.500 euro duurder dan een mini facelift, maar helaas is ook deze minder duurzaam dan een Deep Plane.

Facelift herstel

‘In de eerste week na de operatie kan het gezicht drie keer zo dik worden door zwelling,’ legt Verduijn uit. ‘Het is niet de bedoeling om dan in paniek te raken. Na twee tot drie weken slinkt het gezicht weer tot z’n normale proporties en in de vierde week zou je in principe weer gewoon naar werk kunnen gaan.’

‘In de eerste drie maanden verandert er nog veel,’ vertelt Verduijn. ‘Pas daarna kun je echt spreken van een eindresultaat. Na een jaar zijn de littekens in principe weggetrokken. Dan heb je echt rode loper kwaliteit en zou je tegen de journalisten met camera’s bestand moeten zijn.’

Facelift complicaties

Natuurlijk blijft het een operatie en bestaat er altijd een kans op complicaties. De belangrijkste zijn nabloedingen, infecties en een kneuzingen van de aangezichtszenuw. Met name de laatste zijn heel zeldzaam. Als je hier last van hebt kun je bijvoorbeeld tijdelijk je wenkbrauw niet fronsen of een mondhoek niet naar beneden trekken.

Wanneer is het dan belangrijk om aan de bel te trekken? ‘Neem contact op met je arts als je last hebt van koorts, toenemende roodheid in het gezicht, toenemende pijn, of een lokale bult,’ legt Verduijn uit. ‘Zwelling na de operatie is normaal, maar bij asymmetrie van die zwelling moet je opletten.’

Kies een goede kliniek

Er zijn tig klinieken die facelift chirurgie aanbieden, dus bij welke zit je nou goed? ‘Het is belangrijk om naar je gevoel te luisteren,’ legt Verduijn uit. ‘Heb je het gevoel dat je plastisch chirurg je gaat helpen, niet alleen voor en tijdens, maar ook na de operatie?’

Verder raadt hij aan om een plastisch chirurg te kiezen die lid is van de Nederlandse Vereniging van Esthetische Plastische Chirurgie. Het liefst eentje die werkzaam is bij een gerenommeerde kliniek waar 24/7 zorg geleverd wordt. In het geval van complicaties is het namelijk wel zo fijn om ook ’s nachts of in het weekend geholpen te worden.

Facelift zonder snijden

Operaties zijn natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar er is een alternatief: de liquid facelift. Met behulp van fillers boots je eigenlijk een facelift na zonder dat daar een operatie voor nodig is. Yep, een facelift zonder operatie. ‘Het voortraject van een facelift is vaak fillers en botox en daarmee kun je zeker subtiele resultaten krijgen,’ legt Verduijn uit. ‘Dit houdt alleen wel een keer op en het is belangrijk om die grens in de gaten te houden. Anders blijf je maar vullen om spanning op het gezicht te houden met als resultaat een opgeblazen gezicht.’ Nadat je een facelift hebt ondergaan kunnen fillers en botox volgens Verduijn nog steeds een belangrijke aanvulling zijn.

Ook geen fan van injectables? Dan kun je voor een gelifte visage altijd nog experimenteren met make-up trucs, massagetechnieken en niet-invasieve anti-huidverouderingstherapiën.

Facelift verwachtingen

Ook goed om te weten: een facelift is geen wondermiddel tegen ouderdom. ‘Je draait de klok tien tot vijftien jaar terug,’ legt Verduijn uit. ‘Op het moment dat je klaar bent met opereren en de patiënt weer opstaat van de operatietafel, dan begint de eierwekker weer te lopen en begint de huid weer uit te zakken.’ Heb dan ook de juiste verwachtingen van de ingreep.

Et voilà, dat was dan de Harper’s Bazaar facelift spoedcursus. Laat het even inzinken en neem vooral de tijd voor een weloverwogen keuze. Want of je nou kiest voor een facelift of toch niet, elke keuze is goed zolang JIJ je er prettig bij voelt.

Nog geïnteresseerd in andere cosmetische ingrepen? Lees dan ook onze andere artikelen over neuscorrecties, ooglidcorrecties, halslifts, fillers, lip fillers, kaaklijn fillers, kin fillers, traangoot fillers, hyaluronzuur fillers en botox.

Dr. Pieter Verduijn is werkzaam als plastisch chirurg bij Bey by Bergman Clinics en het LUMC.