Ramadan 2024: de vastenperiode van een maand voor moslims gaat bijna weer van start! Voor veel moslims een periode van bezinning en verbroedering. Wij vertellen je alles wat je over deze bijzondere maand moet weten. Van de start van de ramadan tot het einde van de ramadan en het doel van de vastenmaand. En we vertellen hoe je iemand een fijne ramadan kan wensen.

Lees ook: Sepiedeh Orafa: 'De Iraanse vrouwen zijn wat mij betreft allemaal Women of the Week' >

Wanneer is ramadan 2024?

In tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender die op de zon is gebaseerd en die we in Nederland gebruiken, werkt de islamitische kalender op basis van de maan. Dat betekent dat de ramadanmaand pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit kan per land verschillen en dat verklaart ook waarom in het ene land het vasten al is begonnen en de ramadan in een ander land een dag later start. In 2024 start de ramadan bij zonsondergang op 10 maart. Het vasten begint de ochtend erna, op 11 maart. Omdat de ramadan traditioneel 30 dagen duurt, is de vastenperiode op 8 april weer voorbij.

Ramadan betekenis

Ramadan is de vastenmaand voor moslims. Wat de regels in de ramadan precies zijn? Tijdens deze maand vasten moslims tussen zonsopgang en –ondergang en wordt er dus niet gegeten en gedronken. Ook mag er tussen deze uren niet gerookt worden en mag je geen seks hebben. Liegen, schelden, roddelen en vloeken is tijdens de ramadan extra kwalijk. Volgens de islam leert vasten de mens zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Naast een maand van bezinning is ramadan een periode waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid. Na zonsondergang, na een hele dag niet gegeten en gedronken te hebben, komen veel moslims met familie bij elkaar om gezellig en uitgebreid te eten. Hiervoor heeft elke gemeenschap of familie zo zijn eigen gebruiken.

Lees ook: Waarom de term 'Suikerfeest' niet meer veel wordt gebruikt.

Fijne ramadan wensen: ramadan mubarak of ramadan kareem

Iemand op een leuke manier een fijne ramadan wensen? Dat doe je door ramadan mubarak of ramadan kareem te zeggen. Dit betekent zoiets als: een gezegende ramadan.

Einde ramadan: Eid Al Fitr

Bij de ramadan hoort Eid Al Fitr, dat voorheen ook wel werd aangeduid als Suikerfeest. Eid Al Fitr markeert het einde van de ramadan. Er wordt er dan flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes gemaakt of ingeslagen. Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor Eid Al Fitr ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!