Je huid. Meestal tot je puberteit bekommer je je er niet zo om. Tot je een eerste pukkeltje krijgt en je begint eens wat te smeren. Je wordt twintig, dertig... je huid verandert. Maar misschien hou je het al jaren bij een moisturizer, en weet je eigenlijk niet wat en waarom je überhaupt iets op je gezicht doet. Of begin je 'pas' in je mid-forties met een anti-aging serum in je skincare-routine.

Daarom een kort college over hoe je huid werkt, wat je er zoal op kunt smeren en vooral waarom je dat zou doen.

Het binnenwerk

Je staat er niet elke minuut bij stil, maar onder die zichtbare buitenste laag van je huid gebeurt een hele hoop. Even van boven naar beneden een resumé van hoe je huid is opgebouwd:

Helemaal bovenop zitten je dode huidcellen, daaronder zit de epidermis en daaronder de dermis.

  • Dode huidcellen: de meeste verlies je vanzelf zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen, maar soms hebben die cellen de neiging om aan elkaar te kleven wat voor een doffe teint kan zorgen. Met hulp van een exfoliant of milde scrub kun je die vastgekleefde celletjes verwijderen. Dit heeft het voordeel dat verzorgingsproducten die je daarna aanbrengt beter door je huid worden opgenomen en het levert je die zo gewenste gezonde gloed op.
  • Epidermis: ofwel je opperhuid met de belangrijke taak je te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Deze hydrolipidenlaag is samengesteld uit water en vetten en bevat pigmentcellen die donker kleuren om je te beschermen tegen de zon. Het is een levendige boel daar in die laag want hier vernieuwt de huid zich elke maand van onder naar boven. Je dag- en nachtcrème vullen hier je tekorten in je vocht-vet balans aan om je barrièrelaag goed te laten functioneren.
  • Dermis: dit is de laag tussen de opperhuid en het onderhuids bindweefsel in en z'n belangrijkste taak is om je huid lekker soepel te houden. Hier zitten de fibroblastcellen die collageen en elastine aanmaken. Maar ook GAG's, een soort minisponsjes die de vochthuishouding regelen. Ook vind je er tal van zenuwuiteinden, talgklieren en temperatuurregelaars. Ook niet onbelangrijk.
  • Hypodermis: helemaal onderop vind je het onderhuids bindweefsel dat bestaat uit vetcellen, collageen en elastine. Het bepaalt onder andere de spankracht van je huid.

Dat was 'm dan. Een biologieles in een notendop. Uiteraard valt er nog veel meer over de huid te vertellen. Maar dat je je huid af en toe een handje mag helpen bij z'n beschermende taak moge hopelijk duidelijk zijn. En dat kun je doen door de juiste verzorgingsproducten te kiezen zodat je huid optimaal functioneert.

Brengt ons bij het volgende:

Text, Font, Line, Parallel,