Onze innerlijke klok heeft zich aangepast aan een cyclus van 24 uur, ook wel circadiaans ritme genoemd. Dat heeft effect op allerlei interne biologische processen maar ook op de buitenkant: de huid. Het moderne leven rommelt met de balans van het dag- en nachtritme en je huid kan daar de dupe van worden. De oplossing? Leer de verschillende tijdzones van je huid kennen en haal het beste uit je huidverzorging.

07:30 - Cortisol

Binnen een half uur stijgt het cortisolniveau in je lichaam met 50% om je voor te bereiden op een nieuwe dag. In combinatie met koffie, het nieuws en de output van je smartphone stijgt je cortisol nog verder, waardoor bepaalde ontstekingsreacties ontstaan. Waar dat concreet toe kan leiden? Een stel gezwollen ogen. Stel de koffie en het swipen op je telefoon nog even uit en drink minimaal twee glazen water na het wakker worden want een hoog cortisolniveau wordt ook in verband gebracht met uitdroging.

10:00 - Antioxidanten

Je huid is inmiddels aan de slag gegaan met het produceren van antioxidanten. Dit is een vanuit de evolutie gestuurde bescherming tegen omgevingsinvloeden. Helaas heeft de huid moeite om de vele aanvallen van buitenaf adequaat af te handelen. Denk bijvoorbeeld aan uv-straling en luchtvervuiling die schade aan het DNA in gezonde huidcellen veroorzaken, met voortijdige huidveroudering als gevolg. Geef je natuurlijke bescherming een zetje met een product dat antioxidanten bevat zoals vitamine E en C.

12:00 - Talg-tijd

Talgkliertjes zijn de schuldigen wanneer je make-up tegen de middag van je gezicht afglijdt. Onze voorouders waren de hele dag buiten, waardoor de huid een beschermend mechanisme heeft ontwikkeld tegen uv-stralen die op hun sterkst zijn rond 12:00. Deze bescherming bestaat uit een waxachtig, vetrijk laagje dat een natuurlijke barrière vormt tegen de zon. Maar nu dus voor glim zorgt. Met een oil blotting paper ben je er snel vanaf zonder je make-up te verwoesten.

15:00 –Inkakkertje

Niet alleen je energieniveau, ook je huid heeft een dip. 's Nachts lig je horizontaal en wordt het bloed heel effectief naar je gezicht gepompt. In de loop van de dag zakt die toevoer in met een dieptepunt rond 15:00. Met een DIY gezichtsmassage van een paar minuten krijg je die gezonde gloed weer terug.

16:00 – Temperatuurpiek

Uit studies blijkt dat de temperatuur van je huid rond 16:00 z'n piek bereikt. Je huid neemt nu alles extra goed op, dus wees gul met een verzorgende gezichtsspray. Dat kan gewoon achter je beeldscherm. Het kalmeert meteen je huid en verpest niet je make-up.

18:00 – Zwaartekracht

Een Japanse studie ontdekte een merkwaardig effect van de zwaartekracht: door het naar beneden 'trekken' is de huid 's avonds dunner. Met als resultaat dat rimpels en lijntjes ook écht duidelijker zichtbaar zijn aan het eind van de dag. Niet zo gek dus dat je jezelf 's avonds vaak ouder vindt lijken. Voor een directe plump up actie, schakel je een product met hyaluronzuur in. Dit molecuul werkt namelijk door 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht aan zich te binden waardoor je huid er voller uitziet.

21:00 – PH

Onze huid moet licht zurig zijn, zo tussen de pH-waardes 4,7 en 5,5. En hoewel de waardes fluctueren, komen ze 's avonds zo rond de pH 5 uit. Een mogelijke verklaring is dat de huid zich zo voorbereidt op het nachtelijk herstel. Check daarom het etiket van je reiniger: de schuimvormer SLS (sodium lauryl sulfate) kan de pH-waarde omhoog duwen. Met een toner of lotion na het reinigen breng je de pH-waarde weer terug naar het optimale niveau.

22:00 – DNA herstel

Onderzoekers ontdekken steeds meer over het dag- en nachtritme van huidcellen. In de laboratoria van cosmeticamerken worden met deze kennis producten ontwikkeld die aansluiten bij de natuurlijke celactiviteit. Klinkt ingewikkeld en dat is het ook: het gaat hier om serums en crèmes die zich focussen op het DNA in de huidcellen. Het herstel van het natuurlijke DNA begint rond 22:00 en gaat 's nachts door.

00:00 – Vernieuwen

Jij slaapt maar je huid gaat juist nu flink aan de slag. Tussen middernacht en 04:00 repareert de huid de celschade die door zuurstofradicalen overdag is veroorzaakt. Wanneer je elke nacht een kwalitatief goed slaapritme hebt, zie je dat de volgende dag letterlijk aan je huid. Trust!

Text, Font, Line, Parallel, pinterest

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>