Skip to Content

Deze 8 doodnormale spullen zijn best wel giftig

En ook jij hebt ze in huis.

Popcorn, Kettle corn, Food, Yellow, White, Cuisine, Ingredient, Recipe, Produce, Dish, pinterest

Niemand wil worden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën. En dus doen we ons best om zo ver mogelijk van deze dubieuze goedjes uit de buurt te blijven, vooral als er kinderen in het huis rondlopen. Maar wist je dat gevaarlijke chemische stoffen vaak uit producten worden gehaald om het vervolgens weer te vervangen door stoffen die minstens net zo schadelijk zijn? Juist ja, zaak is het dus goed op te letten en je gezonde verstand te gebruiken. Daarom tippen wij je 8 producten waarvoor je je voelsprieten uit moet zetten.

1

Plastic waterflessen

Product, Plastic bottle, Bottle, Plastic, Transparent material, Chemical compound, Bottle cap, Science, Baby bottle, Lid,

Bisfenol A of BPA wordt vaak gebruikt in helder plastic. Helaas bootsen deze chemicaliën oestrogeen na in het lichaam, waardoor het schadelijk kan zijn voor baby's en kinderen. In 2012 werd het zelfs verboden om dit stofje in babyflessen te verwerken, maar in andere producten is het nog wel steeds toegestaan. Veel mensen willen het goedje echter graag vermijden, waardoor op veel waterflessen tegenwoordig 'BPA-vrij' staat. Dit betekent echter niet dat er geen schadelijke stoffen meer in de waterflessen zitten. Neen, vaak wordt het BPA vervangen door bisfenol S of BPS. Een stofje dat niet eens zoveel anders is dan het beruchte BPA en dat de normale celfuncatie kan verstoren en zo serieuze gezondheidsproblemen tot gevolg kan hebben.

Wat kun je doen?: Kies voor flessen zonder BPA, BPS of andere stoffen die beginnen met BP. Geef eens wat meer geld uit aan een glazen waterfles of eentje gemaakt van roestvrij staal, of zoek voor een plastic fles gemaakt van polypropyleen.

2

Plastic voedselbakjes

Produce, Tangerine, Mandarin orange, Citrus, Ingredient, Orange, Tangelo, Recipe, Valencia orange, Fruit,

Ftalaten zijn een groep chemicaliën die wordt toegevoegd aan plastic om het flexibel te maken. Maar wat ze ook doen is het nabootsen van hormonen in ons lichaam, waardoor ze een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de foetus en problemen veroorzaken bij de voortplanting. Doordat er veel onzekerheid is over DEHP, één van de meest gebruikte ftalaten, werd het de afgelopen jaren vaak vervangen door andere ftalaten als DINP en DIDP. Het addertje onder het gras? Deze vervangers veroorzaken een hoge bloeddruk, een insulineresistentie bij volwassenen én aangeboren afwijkingen bij jongensbaby's, schijnt. Als je ongerust bent over de gezondheidsrisico's van deze ftalaten, is het verstandig deze zoveel mogelijk uit je dagelijkse voeding te bannen.

Wat kun je doen?: Vermijd voedsel dat is verpakt in plastic. Gebruik liever aluminiumfolie, glazen potjes en keramieken bakjes om je voedsel in te bewaren. Of kies voor bewaardozen gemaakt van polyethyleen of polypropyleen, die geen oestrogene stoffen bevatten. Ook belangrijk: verhit nooit voedsel in de magnetron in een plastic bak. Zit er niks anders op en moet je toch een plastic verpakking gebruiken? Zorg er dan voor dat de verpakking het voedsel niet direct aanraakt.

3

Vloerbedekking

Cup, Serveware, Dishware, Drinkware, Coffee cup, Drink, Tableware, Teacup, Tea, Ingredient,

Voor de klunzen onder ons lijkt een vlekbestendig tapijt een goed idee (zeg maar dag tegen die rode wijn vlekken!). Maar voor deze handige functie betaal je wel wel een hoge prijs. Oudere vlekbestendige tapijten bleken namelijk PFOA te bevatten, een chemische stof die wordt gelinkt aan ziektes als kanker en schildklieraandoeningen. Meer recente vlekbestendige tapijten bevatten chemicaliën als PFA, die zich verzamelen in het lichaam en vervolgens worden overgegeven aan babies via borstvoeding. Wetenschappers zijn ongerust over de gezondheidsgevolgen van dit chemische stofje.

Wat kun je doen?: Wanneer je een nieuw tapijt koopt, is het verstandig om te kiezen voor een exemplaar gemaakt van natuurlijke, onbehandelde materialen, zoals wol.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

Pizzadozen

Food, Pizza, Ingredient, Baked goods, Dish, Finger food, Cuisine, Recipe, Pizza cheese, Fast food,

Het heeft even geduurd, maar nu wordt perfluoroctaanzuur, oftwel PFOA, niet meer gebruikt in de productie van allerhande spullen. En daar zijn we reuze blij mee, want dit goedje werd gelinkt aan nierkanker, teelbalkanker en aandoeningen aan de schildklier. Maar wacht met het ontpoppen van de champagne, want de vervangende stof - PFA genaamd - is ook bepaald geen lieverdje. En dit stofje wordt nu dus toegevoegd aan honderden producten, zoals magnetronpop-cornzakken, tenten, vloedbedekkingreinigers - én de dozen waarin je pizza wordt bezorgd. Deze doos is namelijk als het ware gedompeld in een stof die ervoor moet zorgen dat de pizza het karton niet vochtig maakt. En wat blijkt? Dit goedje wordt direct gelinkt aan geboorteafwijkingen en kanker. Afgelopen januari werd besloten dat ook dit niet langer getolereerd kan worden en dus mag het niet meer gebruikt worden. Maar toch, waar zal dit goedje nu weer door vervangen worden?

Wat kun je doen?: Vraag of ze je afhaalpizza kunnen verpakken in folie en vermijd andere producten waarop een speciaal beschermingslaagje zit. En als je toch bezig bent, misschien is het een idee om je pizza gewoon lekker zelf te maken? Ook nog eens veel gezonder én goedkoper. Win-winsituatie, dachten wij zo.

5

Magnetronpopcorn

Popcorn, Kettle corn, Food, Yellow, White, Cuisine, Recipe, Ingredient, Produce, Dish,

Een chemische stof, diacetyl genaamd, waarmee dat heerlijke botersmaakje aan je popcorn wordt toegevoegd, blijkt dus de kans op longziektes te vergroten. Hierdoor werd het goedje door de meeste fabrikanten uit het productieproces verbannen. Maar het nieuwe ingrediënt 2,3-pentaandion is ook geen al te beste vervanger, aangezien dit ingrediënt ademhalingsproblemen veroorzaakt. Desondanks blijven ze dit stofje toch gewoon opnemen in het productieproces van popcorn. Hm.

Wat kun je doen?: De volgende keer wanneer je popcorn koopt, loop dan even de ingrediënten na. Vermijd kunstmatige smaakstoffen in magnetronpopcorn en andere producten met een kunstmatige botersmaak (wat dacht je van butterscotchsnoep?). Probeer in plaats daarvan zelf een smaakje toe te voegen aan je popcorn. Dan weet je tenminste precies wat er in gaat.

6

Handontsmetter

Fluid, Liquid, Finger, Product, Skin, Bottle, Plastic bottle, Wrist, Nail, Aqua,

Het antibacteriële goedje triclosan, dat al jaren gebruikt wordt om bacteriën te doden, is een vast ingrediënt van producten als handontsmetters en tandpasta. Ondanks dat het goedje misschien onwijs goed is in het elimineren van bacteriën, staat het ook bekend om het veroorzaken van hormoonproblemen zoals onvruchtbaarheid en een vroegtijdige puberteit. Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat het zelfs leverkanker kan veroorzaken. Gelukkig bannen fabrikanten het goedje nu uit het productieproces, maar kiezen ze er helaas voor om het te vervangen door benzalkoniumchloride. Je voelt 't al aankomen: ook dit stofje moeten we wantrouwen, aangezien het de luchtwegen irriteert en astma kan verergeren.

Wat kun je doen?: Vermijd antibacteriële producten angstvallig. Tenzij je werkt in een operatiekamer is het echt niet nodig om deze producten te gebruiken. Gebruik liever gewoon zeep en water.

Advertentie - Lees hieronder verder
7

Banken

Textile, Couch, Furniture, Outdoor furniture, Comfort, Living room, studio couch, Natural material, Rectangle, Throw pillow,

Recentelijk is bekend geworden dat je dus ook je eigen bank niet meer kunt vertrouwen. Lekker dan. Het blijkt namelijk dat bijna al onze meubelstukken chemicaliën bevatten die er voor zorgen dat je meubels niet zo snel in brand vliegen. Op zich handig natuurlijk. Maar deze chemicaliën komen ontzettend gemakkelijk in de lucht, in stof en bij je eten terecht (nog een reden waarom je niet op de bank moet eten) en dat is minder leuk. Al jaren wordt gezocht naar het perfecte vuurbestendige middel dat geen nare gezondheidsklachten tot gevolg heeft. Zo zijn er door de jaren heen al vele stoffen gebruikt en vervolgens weer afgekeurd, denk: PCB, PBDE's en Tris. Het nieuwste van het nieuwste lijkt Firemaster 550, een stof die de hormoonspiegel ontregelt. Fijn...

Wat kun je doen?: Wanneer je een nieuwe bank koopt, vraag gerust of er vuurbestendige middelen aan het meubelstuk zijn toegevoegd. De laatste jaren zijn veel fabrikanten namelijk begonnen met het ontwikkelen van brandveilige meubels zonder die chemicaliën.

8

Aardbeien

Natural foods, Fruit, Produce, Food, Red, Strawberry, Sweetness, Still life photography, Accessory fruit, Vegan nutrition,

Deze had je niet verwacht hè? Ja, ook je heerlijke portie aardbeien moet er aan geloven. Het grootschalig verbouwen van aardbeien vereist namelijk een grondige ontsmetting voordat er geplant kan worden. Lang werd hier methylbromide voor gebruikt, maar sinds bekend werd dat dit erg schadelijk is voor de ozonlaag is het goedje verboden. Tot 2012 werd deze chemische stof vaak vervangen door methyljodide, een neurotoxine die zowel kanker als miskramen kan veroorzaken. Hierdoor werd ook dit goedje verbannen en vervolgens vervangen door pesticiden, die helaas ook maar al te vaak worden gelinkt aan kanker.

Wat kun je doen?: Alhoewel zelfs biologische aardbeien sporen van chemicaliën bevatten, zijn de gehaltes vaak veel lager dan bij de normale variant. Koop bijvoorbeeld bevroren, biologische aardbeien uit het vriesvak. Is ook nog eens een stuk goedkoper.

Van: Woman's Day US
Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Cultuur & Reizen

fashion week street style

Harper's Bazaar cultuuragenda: de beste uitjes

twee modellen op straat

10x de beste Nederlandse literatuur

street style day 2 copenhagen fashion week springsummer 2023

De 10 boeken die je eens gelezen moet hebben

gigi bella yolanda hadid

Dit geef je een moeder die alles al heeft

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder