Op een rij: de 25 beste, raarste en grappigste kerstnummers

Nummer 19 is écht een geval apart...

Kerstmuziek lijdt aan het Pepernoot Effect: het lijkt erop dat winkels steeds eerder beginnen met kerstliederen af te spelen. Dat is in het begin vooral heel leuk. 'Ah, Let It Snow!' Maar na een paar weken is het gros er wel klaar mee: 'Verdíkkeme, hou op met je Let It Snow.'

Om wat meer variatie in het kerstliederenaanbod te brengen zijn hier de 25 Beste, Raarste en Grappigste kerstnummers die er bestaan.

Advertisement - Continue Reading Below

De Beste

Judy Garland - 'Have Yourself a Merry Little Christmas'

Probeer het maar eens droog te houden wanneer Judy Garland 'Have Yourself A Merry Little Christmas' zingt in de Vincente Minnelli musical Meet Me in St. Louis.  Hoewel de woorden vrolijk zijn, is de performance van Garland adembenemend en hartverscheurend. Sinds het debuut in de film uit 1944, is het een kerstklassieker die door menig artiest is gekopieerd. 

Advertisement - Continue Reading Below

Bessie Smith - 'At the Christmas Ball'

Er zit geen lol in de blues tijdens kerst, tenzij het is gezongen door Bessie Smith. De zangeres gaf de wereld het ultieme kerstcadeau met haar nummer 'At the Christmas Ball.' Ze nam het nummer twee jaar na haar hit album Down-Hearted Blues op. Het is een ode aan het feestseizoen en alle vrolijkheid, wat luisteraars op het hart drukt dat 'Christmas comes but once a year, and to me it brings good cheer/And to everyone who likes wine and beer.

Advertisement - Continue Reading Below

The Pogues - 'Fairytale of New York'

Volgens de lead zanger van The Pogues, Shane MacGowan, begon dit anti-kerst nummer als een weddenschap. Zanger, liedschrijver en producent Elvis Costello wedde met MacGowan dat hij geen kerstduet kon schrijven die hij vervolgens kon zingen met de bands basspeler (en Costello's toekomstige vrouw) Cait O'Riordan. Costello mag de weddenschap hebben verloren, maar de wereld kreeg 'Fairytale in New York', een lied voor iedereen die alleen is tijdens kerstavond.

Advertisement - Continue Reading Below

Bing Crosby - 'White Christmas'

Irving Berlin schreef 'White Christmas' voor de klassieke kerstfilm Holiday Inn, en Bing Crosby bracht een memorabel, lichtelijk naargeestige versie van het nummer. Crosby nam een tweede poging tot het lied op de set van White Christmas, waar hij er weer een succes van maakte. Sindsdien is het een standaard geworden. Gezongen door een variëteit aan artiesten als Kelly Clarkson, Frank Sinatra, Jim Carrey en Michael Bublé. Het nostalgische nummer is zo populair dat 't het Guinness World Record van best verkochte single aller tijden heeft behaald.

Advertisement - Continue Reading Below

Run-DMC - 'Christmas in Hollis'

Het 1987 Special Olympics album voor het goede doel, A Very Special Christmas, had enkele waanzinnige medewerkers als Madonna, Whitney Houston, Bruce Springsteen, en Stevie Nicks. Maar hun singles (veelal covers) werden allemaal overschaduwd door de track 'Christmas in Hollis' van nieuwkomers Run-DMC.  Al rappend wordt de impressie van kerst in de buurten van Hollis en Queens gegeven. Volgens de zanger: 'The beat is dope. The flow is dope. The rhymes are dope.'

Advertisement - Continue Reading Below

Tom Waits - 'Christmas Card from a Hooker in Minneapolis'

Grijp terug naar Tom Waits'1978 album Blue Valentine om een oprecht geweldige kersthit te vinden. De emotionele piano ballad doet eer aan zijn melancholische titel, terwijl het vertelt over een werkende vrouw die het volgende nieuws brengt: 'Hey Charlie, I'm pregnant.' Om het nummer van een vrouwelijk perspectief te horen, is hier Neko Case's prachtige versie.

Advertisement - Continue Reading Below

Big Star - 'Jesus Christ'

Als je naar een kerstnummer zoekt wat je het hele jaar door kan draaien, is Big Star's 'Jesus Christ' een winnaar.  De hit was een ongelijksoortig onderdeel van het zomerse derde album van de band, Third/Sister Lovers. Er leek geen duidelijke reden te zijn voor de Nashville Rockers om een ode te brengen aan de geboorte van Jezus in het midden van het derde album, maar wij zijn blij dat ze het deden. 

Advertisement - Continue Reading Below

David Bowie & Bing Crosby - 'Little Drummer Boy/Peace on Earth'

'Little Drummer Boy' staat bekend als een van de eeuwige Christmas carols. Maar toen transformeerde David Bowie en Bing Crosby de plaat in een vrolijke hit. De onwaarschijnlijke combinatie van zangers is het gevolg van een wens van Bowies moeder- zij was groot fan van Crosby en overtuigde haar zoon om op te treden in Bing Crosby's Merrie Olde Christmas. Bowie hield van zijn moeder maar stelde de grens bij het zingen van 'Little Drummer Boy'. Liedschrijvers kwamen daarom snel met een nieuw lied, 'Peace on Earth', wat een perfecte spin off is van Crosby's nummer. Het resultaat is prachtig. 

Advertisement - Continue Reading Below

De Dwaaste

Sufjan Stevens - 'Christmas Unicorn'

Sufjan Stevens houdt overduidelijk van kerst: hij maakte een hele rits aan kerstalbums met multigelaagd, complexe geluiden en fantasierijke teksten. In 2012 bracht hij Silver & Gold: Songs For Christmas uit, wat 58 nummers verspreid over 5 EPs bevatte. Dit nummer, een van de vreemdere opnames uit de collectie, heeft een kerst-eenhoorn met baard en een heidense boom.  

Advertisement - Continue Reading Below

Fat Daddy - 'Fat Daddy (Is Santa Claus)'

Dit nummer van Paul "Fat Daddy" Johnson was onderdeel van A John Waters Christmas, een eclectische soundtrack van de kerst-liefhebbende director van Cry Baby en Pink Flamingos. Johnson had een radio show in de jaren vijftig en zestig en inspireerde het Motormouth Maybelle karakter in Hairspray. Zijn ode aan de kerstman is een jive-sprekende kerstklassieker. 

Bron: ELLE