Weer eens wat anders: bij het invallen van de schemering of in het holst van de nacht een museum bezoeken. Dat kan morgenavond, tijdens de zestiende editie van Museumnacht Amsterdam. Handig voor wie overdag geen tijd heeft, maar ook gewoon een toffe ervaring. Wij delen vast zes hoogtepunten.

1) OpeningDansen in het trappenhuis van wetenschapsmuseum NEMO, dat doen de dansers van de Junior Company ter opening van de Museumnacht. Onder meer een pas de deux uit Het Zwanenmeer is te zien vanaf meerdere verdiepingen. En drie koppels dansen tegelijk op drie verdiepingen een stuk uit Embers van choreograaf en artistiek coördinator Ernst Meisner. Een goed dansbegin is het halve werk.> 18:30-19:00, Oosterdok 2.

2) Harry's HuisVlak naast het casino, achter het Leidseplein vind je het huis van wijlen Grote Vierschrijver Harry Mulisch. Bezoekers kunnen op Museumnacht een kijkje nemen in zijn werkkamer onder het genot van een drankje uit Harry's pop-upbar. Stap daarna aan de kade in een boot, voor een tocht rondom het Leidseplein, een geliefde plek van de schrijver. Ondertussen zorgt literair talent (o.a. Nina Polak en Alma Mathijssen) voor cultureel vermaak.> 19:00-02:00, Leidsekade 103. De boot vertrekt elk half uur tot 01:00 uur.

3) Beestachtige seksDe brede flappentak, die kan zich dus zonder seks voortplanten. Weer wat geleerd. Nog meer over seks in het dierenrijk leer je in Artis, waar Artis-bioloog Jasper Buikx een inkijk geeft in de bijzonderste verhalen over dieren en seksualiteit. Na een minicollege van een half uur kom je bij op het Artisplein, met een biertje van de bakfiets en muziek van Conservatoriumstudenten.> 19:30-00:00, Plantage Kerklaan 38-40.

4) GeestverruimendNa al dat cultureel geweld toen aan wat zen? Dan moet je in het Tropenmuseum wezen, dat nu draait om de jaren '60 vanwege de tentoonstelling The Sixties. Geheel in de geest van de hippies kun je meedoen aan een lesje geestverruimende Kundalini Yoga voor beginners. Als je meer tot rust komt van een potje dansen, kun je je in de monumentale Lichthal wagen aan de silent disco. Ook leuk: maak een kiekje in sixties-stijl in de desbetreffende photo booth.> Yoga 20:15-23:15, Linnaeusstraat 2.

5) G&T&ISluit de avond af met weer eens wat anders dan de doorsnee cocktail, namelijk een gin-tonic met eetbare insecten. Die worden geserveerd in de tropische sferen van de Hortus Botanicus, onder de klanken van net zulke tropische muziek van een Caïribische percussiegroep.> Muziek van 21:00-22:50, Plantage Middenlaan 2a.

6) Over cocktails gesproken...Bar Tunes van het Conservatorium Hotel serveert ook exclusieve exemplaren, geïnspireerd op de Nederlandse kunstenaar Paco Raphael, wier vrolijke werk de muren van Bar Tunes siert tijdens een pop-up expositie. Vanaf 18:00 open voor publiek.

Some last details #art #thesaint #amsterdam #atwork #gallery #kunst #galerie #mixedmedia
Een foto die is geplaatst door Paco Raphael (@bypacoraphael) op 1 Nov 2015 om 12:30 PST

Dus. Dat was onze bescheiden greep uit het aanbod. Benieuwd naar de keuzes van anderen? Op de website van Museumnacht Amsterdamlees je ook de routes die onder meer schrijfster Emma Curvers, goeddoener Hanna Verboom en actrice Sigrid ten Apel samenstelden.