Een meeslepende opera,  je laten onderdompelen in de waanzin van de boekenweek of gewoon heerlijk buiten genieten van de zon: dit zijn de weekendtips van week 10.

1/ Die ZauberflöteSinds de première in 1791 is Die Zauberflöte van Mozart één van de populairste opera's ter wereld. Mozart vermengt filosofische ideeën met een sprookjeswereld waarin wonderlijke dieren en magische muziekinstrumenten voorkomen.

Acteur en regisseur Simon McBurney heeft deze versie geregisseerd, waarbij hij het liefdesverhaal op een prachtige hedendaagse manier brengt. En dan zijn er nog de vele fraaie special effects! Juist als je nog nooit een opera hebt gezien is dit de beste 'introductie-opera' die je je maar kunt wensen. Twijfelkont? Bekijk het filmpje onderaan dit artikel en bestel daarna je kaarten via www.operaballet.nl. Nog tot 27 maart te zien.

2/ BoekenweekVrijdag 6 maart wordt deze tachtigste Boekenweek afgetrapt met het beruchte Boekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het bal is niet toegankelijk voor gewone stervelingen en dus zoeken we ons heil bij het Boekenbal voor Lezers. Een literair festijn met voordrachten, muziek, theater, interviews, signeersessies van onder anderen Boekenweekauteur Dimitri Verhulst, DBC Pierre, Hanna Bervoets, Erik Jan Harmens en Lieke Marsman. Ook lang niet gek.

Boekenbal voor lezers, 14 maart in de Lichthal te Haarlem. Koop je kaartje viaboekenweek.nl/boekenbalvoorlezers/

TIP! Tijdens de Boekenweek (7 tot en met 14 maart) krijg je het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst gratis bij aankoop van een boek. Koop je het boek bij Bruna, dan krijg je ook nog eens onze fraaie boekenlegger waarmee je €2 korting krijgt op Bazaars grote boekennummer dat vanaf 10 maart in de winkel ligt.

3/ ZonnenDit weekend belooft twee zonnige dagen. Waarom ga je niet de natuur in? Daarvoor hoef je de stad natuurlijk niet uit. Bezoek dit weekend bijvoorbeeld eens een botanische tuin zoals De Hortus Amsterdam, Botanische Tuinen Utrecht of de oudste van Nederland: De Hortus Botanicus Leiden.

Nederland heeft inmiddels meer dan 20 Botanische tuinen, kijk welke bij jou in de buurt ligt www.botanischetuinen.nl