Helaas heeft de helft van de bevolking zijn of haar boekenkast alweer omgeruild voor een hippe, ruimtebesparende iPad en moeten de leesmomenten bij kaarslicht het tegenwoordig regelmatig afleggen tegen Netflix & Chill. Daarom kan menig boekenwurm eindelijk zijn of haar hart ophalen bij het aanzien van... De Boekenberg in Spijkenisse!

Night, Sky, Architecture, Light, Lighting, Landmark, Building, Reflection, Town, Water, pinterest
Shutterstock

Deze bibliotheek heeft letterlijk de vorm van een berg boeken en is maar liefst 26 meter hoog. De Boekenberg werd in 2012 gebouwd en werd al direct uitgeroepen tot één van de beste bibliotheken in Nederland. We begrijpen daarom eerlijk gezegd niet waarom we hier niet eerder vanaf wisten. Lezen we misschien te weinig (nieuws)?

Building, Architecture, Library, Ceiling, Warehouse, Inventory, Book, Metal, pinterest
Shutterstock

Milieubewust lezen

Ook de toeschouwer die zelf niet graag in bibliotheken vertoeft, wordt getrakteerd: de bibliotheek heeft een glazen behuizing, waardoor het bijzondere geheel van buitenaf ook zichtbaar is. Door de brede terrassen met boekenkasten en de planten in de stolp heerst een bijzonder groen klimaat. Dankzij de zonneschermen en ventilatie-openingen zal in de zomer het te nimmer een broeikas worden en 's winters wordt het gebouw verwarmd door de vloerverwarming en losse verwarmingselementen. In de toekomst zou het gebouw onafhankelijk van fossiele energiebronnen moeten kunnen functioneren.

Het regenwater wordt gebruikt voor de spoeling van de toiletten en de vloerverwarming- en koeling.

Library, Public library, Building, Shelf, Shelving, Bookselling, Book, Lighting, Bookcase, Publication, pinterest
Shutterstock

Nou, wij boeken 'm richting Spijkenisse hoor - doei Netflix!

Via Gatsby