Ben je rond de veertig jaar,en heb je last van een hoge bloeddruk? Let dan even op. Een onlangs gepubliceerd onderzoek suggereert namelijk dat een hoge bloeddruk onder vrouwen vanaf hun veertigste een risicofactor is voor dementie. Dit geldt niet voor mannen.

73% meer risico

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat er een verband is tussen hoge bloeddruk en dementie in later leven, maar bij deze onderzoeken werden alleen deelnemers vanaf vijftig jaar onderzocht. De onderzoekers van dit nieuwe onderzoek hebben bewust ook naar jongere mensen gekeken, zelfs al vanaf dertig jaar. Wat bleek? Een hoge bloeddruk bij een persoon tussen de dertig en veertig jaar was zowel bij mannen als vrouwen geen risicofactor voor dementie. Vanaf veertig jaar geldt dat alleen vrouwen met een hoge bloeddruk meer kans lopen op dementie. Zij lopen maar liefst 73% meer risico dan vrouwen zonder hoge bloeddruk. Bij mannen was er geen verband te zien.

Seksespecifiek

'Dit is heel intrigerend,' zegt hoofdonderzoeker Dr Paola Gilsanz. 'We weten al dat dementie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Het is mogelijk dat we nu seksespecifieke paden moeten bewandelen om de link tussen hoge bloeddruk en dementie te kunnen begrijpen. Ook mogen we er niet langer van uitgaan dat andere risicofactoren van dementie voor mannen en vrouwen gelijk zijn.'

Gezond brein

Volgens de onderzoeker onderstreept de uitkomst van dit onderzoek ook dat de gezondheid van het brein iets is dat gedurende het hele leven in ogenschouw moet worden genomen, en niet alleen op oudere leeftijd.

Het onderzoek verscheen op 4 oktober op de wetenschappelijke website Neurology.org.