Kinderen zitten barstensvol energie, en vaak is het niet eenvoudig om ze een beetje op tijd onder de wol te krijgen. Maar hoewel een paar uurtjes slaapverlies misschien onschuldig lijkt, is het effect daarvan groter dan je denkt.

Uit onderzoek blijkt dat de cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen profiteert van een vroege bedtijd. Dus wat is dan precies 'vroeg'? De gezondste tijd voor kinderen om naar bed te gaan ligt tussen 18 en 21 uur.

Alerter en minder prikkelbaar

Je kind op bed leggen terwijl het buiten nog licht is lijkt misschien wat ver gaan, maar elk extra uurtjes slaap is de moeite dubbel en dwars waard. Uit een Pediatrisch onderzoek uit 2012 blijkt dat kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud die gedurende vijf avonden een uurtje eerder naar bed gingen, meteen alerter en minder prikkelbaar waren op school.

De voordelen zijn nog groter voor jongere kinderen: een recent onderzoek onder dreumessen van anderhalf jaar oud toonde een verband tussen betere motorische capaciteiten, taal en sociale skills en een vroege bedtijd.

Dit betekent echter niet dat elk kind er sowieso voor 19:30 uur in moet liggen. Het hangt af van de leeftijd, het aantal slaapjes overdag en andere factoren. Experimenteren zal uitwijzen wat het beste werkt voor jouw kind. In een recent artikel in Slate legt een moeder uit dat je dit kunt doen middels de volgende techniek:

Leg je kind twintig minuten eerder in bed dan je gewend bent, en kijk wat er gebeurt. Als je kind makkelijk in slaap valt, is de kans groot dat het eerder naar bed moet.

Ook voordelen voor jezelf

Als je werkschema deze aanpassing in de bedtijd van je kinderen niet makkelijk toelaat kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het eten al eerder te bereiden, zodat je kind kan eten zodra je thuiskomt. Hoe je het ook doet, de voordelen van een vroegere bedtijd voor je kind zijn vele malen groter dan de nadelen, ook al is het maar twintig minuten. Je hebt namelijk ook nog eens een langere avond voor jezelf op deze manier.

(h/t Red Tricycle) via: Gatsby.nl.

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook