De oervader van de blootblaadjes en de vleesgeworden playboy is overleden. Dat heeft zijn bedrijf Playboy Enterprises afgelopen nacht bekendgemaakt. Hefner zette de eerste Playboy in elkaar aan zijn keukentafel. Het nummer, uitgebracht in 1953, toonde foto's van het Amerikaanse icoon Marilyn Monroe. De baas van het Playboy-imperium moest het toen nog doen met een startkapitaal van 600 dollar (511 euro).

Het merk Playboy breidde later uit naar pornokanalen, juwelen, parfums, accessoires en kleding, alles opgeschmuckt met het bekende bunny-motief. Er er altijd veel verdeeldheid geweest over zijn grandeur. De een noemde hem een pionier, de ander een vieze misogynist die vrouwen reduceerde tot objecten.

In een statement over de dood van zijn vader, roemt ook Cooper Hefner roemt de invloed die de Playboybaas zou hebben gehad op de seksuele revolutie. 'Mijn vader had een exceptioneel leven als een pionier op het gebied van media en cultuur. Ook was hij een leider in een aantal belangrijke sociale en culturele bewegingen, waarbij hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting, civiele rechten en seksuele vrijheid' zo reageerde hij volgens CNBC.

'Hij definieerde een levensstijl die aan het hart ligt van het merk Playboy, één van de meest herkenbare en langdurige merken in de geschiedenis', aldus Cooper.