De 19 allerleukste restaurants in Haarlem

Gloednieuwe én gouwe ouwe hotspots

Meest gelezen

Ah, Haarlem, onze favoriete verzameling postcodes onder de rook van Amsterdam. Dichter bij zee dan de hoofdstad, maar wel voorzien van dezelfde grachtenpanden. Compact en overzichtelijk maar wel op een steenworp van waar Bazaar's HQ. Voor de Haarlemse horeca hoef je een bezoek aan de stad al helemaal niet te laten: die is om over naar huis te schrijven, waarvan akte. Welke adressen niet te missen, van gloednieuwe om te gaan testen en gouwe ouwen om naar terug te gaan? Een greep:

Advertisement - Continue Reading Below

1. Frisk aan het Spaarne

In de oude Droste chocoladefabriek aan het Spaarne, de Haarlemse gracht, huist sinds kort Frisk. Frisk aan het Spaarne, voluit. De zaak zit niet bepaald in het centrum van Haarlem: het is zelfs best even doorstappen, mocht je te voet zijn. Wees alvast gewaarschuwd. Eenmaal aangekomen loop je via het gezellige terras (lichtjessnoer, hippe stoeltjes, mandje voor de hond – check check check) de zaak in, via de serre. Binnen is een en ander groot en ruim, in kleurig mint, roze en groentinten. Alles in kannen en kruiken, maar we kwamen om te eten. Dat is bij Frisk geïnspireerd op de welbekende Nordic Kitchen: simpel, puur, gezond, authentiek, groen en naar wat het seizoen te bieden heeft. Dat is goed gelukt, in al zijn eenvoud, en wat op tafel komt, komt in fikse porties. Uiteraard kun je bij Frisk ook terecht voor een onvervalste Fika, 'een momentje' zoals ze dat in Scnadinavie noemen, vaak vertaald in een kop koffie met iets lekkers.

Meest gelezen

Max Euweplein 1

2. Restaurant Morris

Vers van de Haarlemse pers is restaurant Morris, een 'until we meat again' restaurant aan het prachtige Spaarne. Vlees dus, en een aanrader op dat front. Back to basic willen de mensen achter Morris: eenvoudig eten op zijn best. Een mooi stuk vlees (of hele vis – hebben ze ook) en wat bijgerechten zonder fratsen. De steaks zijn malser dan mals, zoals we 'm het liefst hebben, wat ook geldt voor de rokerige côte de boeuf met een parade aan sausjes, perfect met een glas kruidige Syrah ernaast. De inrichting? Lange tafels en street art aan de muur. Niet verkeerd: steak, friet en een biertje kost je nog geen twintig donnies.

Spaarne 36

3. Fishbar Monk

Liever een overdaad aan vis dan vlees? Dan is de eveneens nieuwe Fishbar Monk je man. De zaak ziet er precies zo uit als een visbar er anno 2017 uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar. Hier liggen de oesters uitgestald en wordt de wijn geschonken en de cocktails geshaket. Het menu is goed én spannend: oesters, vongele met zwarte pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes en kreeft natuurlijk. So far so good, maar spannender wordt het als we het gaan hebben over de 'conservas de pescados', gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta en, oké, een heel goede steak tartaar, voor wie even geen zin in vis heeft. Een lage drempel-restaurant voor vaak. Opbouwende kritiek? De meer dan vriendelijke bediening mag wel wat oplettender (en sneller).

Turfmarkt 20

4. Bistrobar Indonesia

Ron (chef Ron Blaauw) never stops. Gelukkig maar want met dank aan deze niet te stoppen drang van chaf Blaauw om knappe en smakelijke horeca-zaken te openen, hebben we in Amsterdam tegenwoordig Nacarat (bovenin het nieuwe Hudson Bay warenhuis) en heeft Haarlem er een puike bistro-bar bij. Blaauw sloeg voor de zaak de handen in één met mede-chef Agus Hermawan. Samen turnden ze The Gin Sum Club (die club wilde toch niet vlotten) om tot Bistrobar Indonesia. Bestel een van de rijsttafels en je bent een avond zoet. Maar sla ook de taco met Balinese kip niet over, dat zou zonde zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Zijstraat 49

Gerelateerd

5. Buitenplaats Plantage

Ietwat valsspeler, maar goed, dit is een pareltje dus dan mag het: Buitenplaats Plantage in het gehucht Vogelenzang, op een steenworp afstand van Haarlem. In een fantastische kas (even verder kijken dan je neus lang is: achter de bouwmarkt moet je zijn) met een heerlijk buiten voor zomerdagen en een grote ronde open haard voor als het guur is, wordt een heerlijke (gezonde) lunch en dito diner geserveerd. Picknicken in de gigantische tuin met hangmatten en her en der privé-zitjes of een uitgebreide brunch of vijfgangen diner kan ook. Vogelenzangseweg 49

Advertisement - Continue Reading Below

6. Restaurant Jacobus Pieck

Je verwacht het misschien niet, vanwege de al te voor de hand liggende, ietwat toeristische situatie, maar in één van de meest knusse straatjes van de Haarlemse binnenstad zit een regelrechte klassieker waar het steevast goed is en waar je zelfs op vrijdagavond zonder reservering naar binnenloopt voor een hap en een drank. Bij Pieck is het steevast lekker en meer dan gezellig. Aanrader? De lamsburger. En de Jacobus Pieck bonbondoos die na het eten op tafel komt.

Warmoesstraat 18

7. Mogador

Open sinds 2012 en nog immer een fraaie koffietent in het Haarlemse. Op de Botermarkt, naast Mabrouk, een Haarlemse bekende van dezelfde eigenaar als Mogador (Goed te weten: bij Mabrouk, een soort foodmarkt, haal je de lekkerste gegrilde kip voor thuis en schep je heerlijke bakken vol voor bij de borrel – knappe jongen die met lege handen weer naar buiten komt). Bij Mogador huisgemaakte taart, dampende espresso's gemaakt met bonen van Bocca Coffee Roasters. Er zijn maar 18 zitplaatsen – wel rustig. Gasthuisstraat 48

Meest gelezen

8. The Louisiana Lobstershack

In een van de betere eet-straten van de stad, de Zijlstaat, zit al een aantal jaar een kleine, luidruchtige zaak (enige minpunt: de akoestiek) waar we graag keer op keer mogen aanschuiven voor cocktails en het betere comfort food zoals je dat in het zuiden van Noord-Amerika voorgeschoteld krijgt. De menukaart van The Louisiana Lobstershack geprint op eenvoudig bruin papier, gaat twee vellen over eten – kort maar krachtig – en daarna een vel of 15 over drank. Cocktails vooral, in alle soorten en maten, maar bier en wijn is er ook. De porties zijn mollig maar toch… sla de voorgerechten niet over: precies goed crab cakes, hush puppies (in flink wat olie gebakken ballen van o.a. maismeel) en de boudin balls, gefrituurde spicy ballen van rijst en varkensvlees, o zo lekker. En dan moet de hoofdact nog van start: een kreeftfeest zoals ie heurt. Of de brother from another mother: het lijf van kreeft en de poten van krab. Een hele goede burger en natuurlijk jambalaya en gumbo, twee typische Louisiana gerechten, beiden spicy met rijst, kip en garnalen, al is de gumbo meer een soep en de jambalaya meer een paella (laat het ze niet horen overigens).

Zijstraat 21

Gerelateerd

9. Wolkers

Net buiten het centrum van Haarlem is Wolkers zo'n café-bar-lunchroom waar je binnen loopt en je meteen thuis voelt. Op het menu een broodje bal zoals die van oma en een tuna-melt zoals wij die thuis nooit zouden krijgen. Schuimbekkend lekker. Gelukkig wordt één en ander op verantwoord zuurdesembrood geserveerd, voor de balans. Ook fijn aan Wolkers is de je-mag-de-hele-dag-blijven-hangen-met-je-laptop-mentaliteit en de hoge mate van kids- en hufterproofheid.

Advertisement - Continue Reading Below

Gedempte Oude Gracht 139

10. Spaarne 66

Een gouwe ouwe, dit restaurant aan het Spaarne dat wordt gerund door een moeder en haar drie dochters, een restaurantrecept voor een perfecte huiselijke sfeer. De familie is zó hartelijk en aardig, alleen om die reden ga je al naar Spaarne 66. Alle aardigheid op een stokje: de eenvoudige maaltijden, bereid met veel liefde, doen hier niet voor onder.

Spaarne 66

11. Café Margaux

Open sinds februari 2016 aan het Spaarne, in de buurt van Spaarne 66 en Wolkers, en bovendien aan een van de allermooiste plekjes van Haarlem is Café Margaux. Een café, dat is het, voor de hele dag met heerlijke croissants en koffie om die dag mee te beginnen, huisgemaakte taart voor tussendoor, rijk belegde broodjes en soep voor de lunch, een Frans menu voor de avond en, daar is de naamgever van de zaak: een wijnkaart om door een ringetje te halen. Naamgever? Jawel. Château Margaux in de Franse Bordeaux is befaamde wijngrond.

Spaarne 4

12. Ratatouille

We blijven nog even aan het Spaarne waar ook restaurant Ratatouille huist. Het menu is absoluut onmogelijk na te vertellen. Veel is het, alles om je disgenoot bij af te likken. Bijna dan. Denk een mini-taco's, een varia aan soep, vis van de dag en de betere klassiekers met een twist. En heel veel lekkere wijn waarover bevlogen verteld wordt. Volgens Haarlemkenners is Ratatouille hét restaurant du moment. Het puurste, allerbeste eten. Tsja, en wie zijn wij dan.

Spaarne 96

13. Native

Open sinds begin 2016 en vanaf dag één weet freelance-koffie-lovend Haarlem de plek te vinden – terecht ook. De bakkies troost die op tafel komen, de hoofdnoot bij Native, vallen onder de categorie 'de beste' en de rest – broodjes, taart, dat soort, is allemaal 'bio-' en vaak glutenvrij. Net als de zaak trouwens, dat 'bio': veel groen, vintage en leuks van kleine ondernemers uit de buurt, het gros daarvan te koop.

Breestraat 23

14. By Lima

Een zoete zaak voor salades, broodjes en taart. Aantrekkelijk ja, en te herkennen aan de meisjes voor en in de zaak. De inrichting, en de kleurrijke borden eten doen het bovendien ook goed op je instagramfeed. Los daarvan moet absoluut gezegd: bij By Lima wordt begrepen waar echt goed (veelal vegan) eten om draait. Ruig brood met rode bieten en avocado bijvoorbeeld, uitpuilende salades en een verzameling hele goede taarten, van mango-kokos-creme-vlaai tot een doodnormale appeltaart.

Zijlstraat 65

15. Mica

Ook voor koffie, en voor een eenvoudig, gezond ontbijt in een net zo eenvoudig, Scandinavisch interieur: witte muren, stoelen van hout, grijs en zachtroze en hier en daar een groene plant om de boel wat op te fleuren. Als je geluk hebt, is het bankje voorin de zaak vrij, het comfortabelste plekje van de zaak. Mica heeft een uitgebreide koffiekaart met espresso's, cappuccino's, cortado's, flat white's en meer. Niet zo'n koffieleut? Sap van wortel, appel en gember is ook het proberen waard. Als ontbijt kun je kiezen uit drie verschillende yoghurt-granola-of-toch-liever-oatmeal-combinaties. Of, als je niet zo van al die gezonde dingen houdt: een plak bananenbrood of een croissant.

Kleine Houtstraat 103

16. Truffels


Iets te vieren? Op naar Truffels. Een avond op chique met goed eten in de categorie 'een sneeuw van dit', 'een schuim van dat', 'een bedje zus en zo' en dan de hele avond verlekkert naar je bord staren. En nee, geen pietluttige happen bij Truffels. Iets te vieren maar wat krapper bij kas? Iedere dinsdag en woensdag, voor het wisselen van het menu, houdt Truffels een try-out: voor een gereduceerde prijs het menu proeven in combinatie met het wijnarrangement. En nee, naar Truffels ga je niet voor de 'hippe' inrichting. Daar zijn er al genoeg van.

Lange Veerstraat 45

17. Nurks in de Hout


Een eethuis, alleen al vanwege die titel favoriet – een eethuis! Het huisje staat ook nog eens in het prachtige historisch stadspark de Haarlemmerhout, tegenover het Hertenkamp op loopafstand van Haarlem Centrum. Nurks is perfect voor een zondag / een zonnige dag.

Hertenkamplaan 1

18. Nolita

In de gezellige Lange Veerstraat openden de lui achter het Franse Café Colette (een Franse bistro iets verderop) een nieuwe pizzeria; Nolita. Een pizzeria+ werd het, in een stijlvol, Brooklyn-esk (lees: ruig en hip op een goede manier) restaurant met een bar waar je eventueel aan moet wachten voor je aan tafel kan, maar waar je net zo goed de hele avond aan kan blijven zitten. De pizza's zijn meer dan lekker, maar we lopen zeker ook weg met het lieve, attente, snelle, correcte doch lollige personeel.

Lange Veerstraat 17

19. De Dakkas

Als hekkensluiter nog een Haarlemse nieuwe die op de planning staat:een duurzaam horecapaviljoen bovenop parkeergarage de Kamp met een buitengewoon fenomenaal uitzicht over Haarlem. De Dakkas is de naam en begin volgend jaar moet-ie open zijn. Vanaf het dakterras kijk je uit over de monumentale binnenstad van Haarlem. Links de duinen, rechts de koepelgevangenis en recht voor je de Grote St. Bavokerk die over de lengte van het middenschip boven de daken uit torent. Klinkt goed, niet? De ondernemers, Dennis, Victor en Jeroen, wilden het en dankzij een succesvolle crowd funding campagne krijgen ze het voor elkaar. Hun Dakkas wordt een groene, grootstedelijke plek waar je het hele jaar door terecht kunt voor lokaal, seizoensgebonden eten. Ontbijt, lunch, diner en borrelhappen. Wijn en speciaalbier. En voor creativiteit en cultuur zoals een filmfestival, netwerkbijeenkomsten of pop-up kleinkunst.

De Witstraat 1

Gerelateerd

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>