Ah, Haarlem, onze favoriete verzameling postcodes onder de rook van Amsterdam. Dichter bij zee dan de hoofdstad, maar wel voorzien van dezelfde grachtenpanden. Compact en overzichtelijk maar wel op een steenworp van Bazaar's HQ. Voor de Haarlemse horeca hoef je een bezoek aan de stad al helemaal niet te laten: die is om over naar huis te schrijven, waarvan akte. Dus ben je benieuwd waar je leuk kan eten in Haarlem? Welke adressen niet te missen, van gloednieuwe om te gaan testen en gouwe ouwen om naar terug te gaan? Een greep uit de beste restaurants van Haarlem.

De beste terrassen van Haarlem: 8 fijne tips >

1. Mama Gaia

Iedere vegetariër, maar ook — en misschien wel juíst — alle niet-vega's onder ons zouden een keer moeten tafelen bij Mama Gaia. Dit restaurant is een van de beste vegan restaurants van Haarlem en laat zien wat er allemaal mogelijk is met plant-based voedsel, of zoals ze het zelf stellen: 'eten en drinken geïnspireerd op moeder natuur' a.k.a. Mama Gaia. De gerechten bestaan uit zoveel mogelijk lokale en verse producten waarbij het zero waste-principe centraal staat. Dat je er misschien nog niet voorbij bent gelopen komt wellicht doordat het restaurant gevestigd is binnen de impact hub Oceans, dat bestaat uit vier verbonden verdieping waaronder Mama Gaia. Een beetje verstopt dus, maar eenmaal gevonden zit je wel meteen bij het beste vegan restaurant van 2022.

Gonnetstraat 26

2. Restaurant Zuid Noord

Geen wijnbar, maar een natuurwijnbar met de beste wijnen uit Slovenië, Kroatië en Italië. In eerste instantie ziet het er naar uit dat je alleen wijn kan kopen, maar je kan hier wel degelijk aanschuiven voor een hapje eten. Kieskeurige eters hebben wellicht wat meer moeite met dit restaurantje, want het menu wisselt week per week. Van te voren al beslissen wat je wil zit er bij Zuid Noord dus niet in (al kan je wel stiekem het menu checken op Instagram), maar vertrouw vooral op de chef want de gerechten zijn heerlijk.

Kleine Houtstraat 105zw

    3. Fishbar Monk

    Een van de leuke restaurants van Haarlem? Fishbar Monk. Het ziet er precies zo uit als een visbar er anno 2022 uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar. Hier liggen de oesters uitgestald en wordt de wijn geschonken en de cocktails geshaket. Het menu is goed én spannend: oesters, vongele met zwarte pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes en kreeft natuurlijk. So far so good, maar spannender wordt het als we het gaan hebben over de 'conservas de pescados', gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta en, oké, een heel goede steak tartaar, voor wie even geen zin in vis heeft. Een lage drempel-restaurant voor vaak. Opbouwende kritiek? De meer dan vriendelijke bediening mag wel wat oplettender (en sneller).

    Turfmarkt 20

    4. Bistrobar Indonesia

    Ron (chef Ron Blaauw) never stops. Gelukkig maar, want met dank aan deze niet te stoppen drang van chef Blaauw om knappe en smakelijke horeca-zaken te openen, hebben we in Amsterdam Nacarat en heeft Haarlem er een puike bistro-bar bij. Blaauw sloeg voor de zaak de handen in één met mede-chef Agus Hermawan. Samen turnden ze The Gin Sum Club (die club wilde toch niet vlotten) om tot Bistrobar Indonesia, een van de vrij nieuwe restaurants in Haarlem. Bestel een van de rijsttafels en je bent een avond zoet. Maar sla ook de taco met Balinese kip niet over, dat zou zonde zijn.

    Zijstraat 49

    5. Buitenplaats Plantage

    Ietwat valsspeler, maar goed, dit is een pareltje dus dan mag het: Buitenplaats Plantage in het gehucht Vogelenzang, op een steenworp afstand van Haarlem. In een fantastische kas (even verder kijken dan je neus lang is: achter de bouwmarkt moet je zijn) met een heerlijk buiten voor zomerdagen en een grote ronde open haard voor als het guur is, wordt een heerlijke (gezonde) lunch en dito diner geserveerd. Picknicken in de gigantische tuin met hangmatten en her en der privé-zitjes of een uitgebreide brunch of vijfgangen diner kan ook.

    Vogelenzangseweg 49

    6. Restaurant Jacobus Pieck

    Je verwacht het misschien niet, vanwege de al te voor de hand liggende, ietwat toeristische situatie, maar in één van de meest knusse straatjes van de Haarlemse binnenstad zit een regelrechte klassieker waar het steevast goed is en waar je zelfs op vrijdagavond zonder reservering naar binnenloopt voor een hap en een drank. Bij Pieck is het steevast lekker en meer dan gezellig. Aanrader? De lamsburger. En de Jacobus Pieck bonbondoos die na het eten op tafel komt. Zeker een van de betere restaurants in Haarlem Centrum.

    Warmoesstraat 18

    7. Ratatouille

    Restaurant Ratatouille huist aan het Spaarne. Het menu is absoluut onmogelijk in woorden te vatten. Veel is het, alles om je vingers bij af te likken. Bijna dan. Denk een mini-taco's, een varia aan soep, vis van de dag en de betere klassiekers met een twist. En heel veel lekkere wijn waarover bevlogen verteld wordt. Volgens Haarlemkenners is Ratatouille hét restaurant du moment. Het puurste, allerbeste eten. Tsja, en wie zijn wij dan.

    Spaarne 96

    8. Native

    Open sinds begin 2016, gelegen in het centrum van Haarlem en vanaf dag één weet freelance-koffie-lovend Haarlem de plek te vinden – terecht ook. De bakkies troost die op tafel komen, de hoofdnoot bij Native, vallen onder de categorie 'de beste' en de rest – broodjes, taart, dat soort, is allemaal 'bio-' en vaak glutenvrij. Net als de zaak trouwens, dat 'bio': veel groen, vintage en leuks van kleine ondernemers uit de buurt, het gros daarvan te koop.

    Breestraat 23

    9. Restaurant Diga

    Als je zin hebt in Italiaans, maar even genoeg hebt van alle basic pasta's en pizza's, reserveer je een tafeltje bij Diga. Hier eet je luxe en verfijnde Italiaanse gerechten in de volgorde zoals in Italië: anti pasti, primi, secondi en dolci. Verwacht smaakvolle groente en risotto met gekonfijte eend of geroosterde pompoen, om maar wat te noemen. En omdat het oog ook wat wil, geniet je tevens van het mediterraanse interieur met zachte tinten en materialen. Absoluut een knus restaurant in Haarlem waar je urenlang kan genieten.

    Diga, Damstraat 10, Haarlem

    10. Nolita

    In de gezellige Lange Veerstraat openden de breinen achter het Franse Café Colette (een Franse bistro iets verderop) een pizzeria; Nolita. Een pizzeria+ werd het, in een stijlvol, Brooklyn-esk (lees: ruig en hip op een goede manier) restaurant met een bar waar je eventueel aan moet wachten voor je aan tafel kan, maar waar je net zo goed de hele avond aan kan blijven zitten. De pizza's zijn meer dan lekker, maar we lopen zeker ook weg met het lieve, attente, snelle, correcte doch lollige personeel.

    Lange Veerstraat 17