Warme avondzon, een goede buur/verre vriend en een stapel ribeyes?
dat klinkt als een prima buitenfeestje. Hier een makkelijk maar
verrukkelijk recept om gloeiend hete ogen mee te gooien. En drie kleine
tips voor onze vegetarische medemens.

Om je vingers bij of te likken: 'Grilled' caesar salad
Als al
het vlees klaar is bereid je op de afkoelende barbecue nog snel deze
frisse slakropjes. De klassieke caesar krijgt een extra smaakaccent door
het roosteren. Tip! Maak de ansjovisdressing de avond van te voren en bewaar in de ijskast.

Ingrediënten (voor zes personen)

2 ansjovisfilets, fijngehakt
1 teentje knoflook, gehakt
100 ml extra vergine olijfolie
zout en peper uit de molen
1 baquette of ciabatta, in plakken van ca 1½ cm dik
1 ei
2 el citrioensap
3 kleine romainesla (de harten)
30 g geraspte parmezaanse kaasExtra: blender

Bereiding
Pureer ansjovis, knoflook, olie en peper en zout in
een blender. Bestrijk de plakken baguette aan beide kanten met de
ansjovisdressing. Leg ze op een niet te hete barbecue en grill beide
kanten 1 à 2 min. Doe ei en citroensap bij de resterende dressing en
blend tot een lobbige emulsie. Breng indien nodig op smaak met zout.

Snij
de sla in de lengte doormidden en leg met het snijvlak naar beneden op
de barbecue tot mooie donkere strepen ontstaan, ca 2 min. Snij de sla
daarna in repen van ca 5 cm en doe ze in een slabak.

Snij of
scheur de toastjes in stukken en doe ze bij de sla, samen met de
parmezaanse kaas. Doe er wat dressing over en schud de sla om. Geef de
rest van de dressing apart erbij. Geniet!

>> Heb je al een goede zonnebril?

BBQ-tips
• Doe meer met paprika, die wordt geroosterd heerlijk zoet. Als je paprika's en vlees op de barbecue klaarmaakt, zorg dan dat de kolen weer echt goed heet zijn alvorens het vlees erop te leggen.

  • Tegelijk met het vlees kun je plakken gele en groene courgette bereiden,

    die je al dan niet tevoren hebt laten uitlekken met behulp van zout.

    Maak de plakken niet te dun, de groenten moeten wel wat bite behouden.

  • Ook geschikt voor op de barbecue: plakken venkel en aubergine,

    in de lengte gehalveerde witlof, grote dikke paddestoelen of spiezen

    met kleinere exemplaren, in aluminiumfolie verpakte maïskolven die je de

    laatste vijf minuten uitgepakt nog wat kleur laat krijgen, groene

    asperges, of in spek gerolde repen knolselderij.

  •  Receptuur: Ian Knauer – meer goddelijke barbecuerecepten vind je op ELLEeten.nl