De leukste adressen van de Limburgse hoofdstad getipt door Team Kiki en gezien in Bazaar.

Wie naar Maastricht gaat, mag de welbekende boetiek van Kiki Niesten in de Stokstraat niet overslaan. Waar Kiki en haar team na het werk graag zelf neerstrijken? Nou, hier.

Anna's

Anna's ligt aan de wat Maastrichtenaren noemen 'andere kant van het Vrijthof'. Anna zelf komt uit Brindisi, kookt hartstochtelijk en smaakvol Italiaans en dient alles stijlvol op.

Apostelhoeve

Woorden als on-Nederlands, bourgondisch en idyllisch zijn al bijna tot op de draad versleten, zo vaak worden ze gebruikt als het over Maastricht gaat. Toch is ook dit cliché waar: wie bij de Apostelhoeve, bovenop de Louwberg in de wijngaard van Mathieu Huls een glas drinkt, waant zich in Frankrijk. Huls' wijnen zijn internationaal bekroond, het uitzicht over de stad is magnifiek.

Kruisherenhotel

Maastrichtenaren zijn trots op hun oudste stad van het land (wat ze in Nijmegen ook beweren) en koesteren hun monumenten. Het zoveelste bewijs is het vijftiende-eeuwse Kruisherenklooster dat hotelier Camille Oostwegel transformeerde tot high-class hotel, vol modern design in een historisch decor. En niet onbelangrijk: met zalige bedden in ruime kamers. Inchecken kan op het altaar, ontbijten en lunchen ergens tussen hemel en aarde, ter hoogte van de gebrandschilderde ramen.

Lure

Ook Maastricht heeft zoiets als een Quartier Latin, op de hoek van de Kleine en Grote Looiersstraat. Voor Stadscafé Lure zit je rustig in de schaduw van grote platanen, omringd door straten met kinderkopjes. Bestel er een huisgemaakte maaltijd met een glas wijn, kijk naar het jeu de boules verderop, en doe je best niet weer te vervallen in Franse mijmeringen. Bon Dieu!

Onze Lieve Vrouwebasiliek

Maastrichtenaren komen graag even bidden en kaarsjes opsteken in de Mérodekapel van de Middeleeuwse Onze Lieve Vrouwe basiliek. Daar staat het zeshonderdjarige Mariabeeld Sterre der Zee, dat ter gelegenheid van haar jubileum afgelopen Pasen een gloednieuwe mantel kreeg. Het ontwerp, waarvoor een wedstrijd werd uitgeschreven met onder meer mijnheer pastoor en Kiki Niesten in de strenge jury, is van Claire-Marie Buffet, uitwisselingsstudente van de Academie voor Beeldende Kunsten. De mantel is eigenlijk alleen bedoeld voor als Maria uit wandelen gaat tijdens processies of rondgangen, maar speciaal voor de fotoshoot van Bazaar mocht 'Slevrowwe' haar goeie goed weer even aan.

Vergeet na het opsteken van een kaarsje niet om ook even in de schemerduistere kerk te kijken, naar het glanzende zilver en goud van de relikwieën, processievlaggen en heiligenbeelden.

Marres

Dit centrum voor hedendaagse kunst heeft spraakmakende tentoonstellingen, een unieke kunstboekhandel en, ook prettig, een romantische stadstuin waarin je fantastisch kunt lunchen.

Neercanne

Elegant dineren doe je in het hooggelegen Château Neercanne, een zusje van het Kruisherenhotel. Je kijkt veraf uit over Jekerdal, de Sint Pietersberg en België. Dichtbij trekken de in ere herstelde baroktuinen alle welverdiende aandacht.

Poshoof

De Poshoof is Kiki's ouderlijk huis. Een klassieke boerderij waar het langzaam leven, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht is wat de klok slaat. Je kunt er workshops volgen over aspergeteelt, wandelen door de aspergevelden of overnachten in de luxe B&B-lofts.

Friture Reitz

Voor wie zich afvraagt waarom er altijd een lange rij voor Friture Reitz op de Markt staat: dat is volstrekt logisch. De handgedraaide, roodgeruite 'tuute' (puntzakken) bevatten de beste frieten van Maastricht. Maar dan ook echt de állerlekkerste.

Tribunal

Een bruine stamkroeg as it should be. Sfeervol, gastvrij en met zand op de vloer. De naam is ontleend aan de strategische ligging tegenover de voormalige rechtbank, middenin de huidige studentenwijk. Op zoek naar kunstenaars en intellectuelen, goeie koffie en kranten? Hier vind je ze.

Vogelstruys

In den Ouden Vogelstruys is waarschijnlijk het oudste café van Maastricht, en haar uitbater was dit jaar Prins Carnaval Henri d'n Ierste. Daar op de hoek van het Vrijthof, waar het Preuvenemint is geboren, kun je in de bruine kroeg of op het terras proeven van lokale specialiteiten als vlaai, rommedoe (Maastrichtse stinkkaas voor gevorderden) en zoervleis (stoofvlees).

>> Zo beklink je dat fraaie zomerhuis