Je wordt wakker, maar voelt je danig moe. Je sleept jezelf uit bed en zet eerst maar 'ns een sterke kop koffie, terwijl je gezicht zich langzaam uit de kreukels vouwt en je klaarmaakt voor een drukke werkdag. Ida de Haart, hoofd Food en co-owner bij biologische saladebar SLA verklapt hoe je snel je dip overwint.
Iedereen gaat zichzelf weleens te buiten, en daar is beslist niks mis mee. Genieten van het leven is hartstikke belangrijk. Wil je na een avond genieten snel weer fit en energiek voelen? Geef je lichaam dan een kleine sabbatical en eet een dagje licht.
Detoxen is tegenwoordig een erg populair verschijnsel. Persoonlijk ben ik van mening dat dagenlang alleen op sap leven niet erg gezond kan zijn en dat honger lijden echt geen enkel doel dient. Wél heb ik gemerkt dat het af en toe goed is je lichaam een break te geven en een dagje makkelijk verteerbare gerechten te eten die tóch bomvol zitten met voedingstoffen en vezels.
Dus: schrap koffie, alcohol en suikers een dag en je merkt meteen dat je je de volgende dag lichter, frisser en schoner voelt. Als je gezond eet zorgt je lichaam er zelf voor dat gifstoffen worden afgevoerd. Hoe mooi is dat!
Jouw persoonlijke menu:
07:30
SMOOTHIE VAN AVOCADO, MANGO, BANAAN, KOKOS-RIJSTMELK, RAUWE HONING & CHIAZAAD
¼ avocado
½ rijpe banaan
220 ml kokos-rijstmelk, uit pak
50 g mango, in blokjes (diepvries)
1 el (rauwe) honing
1 tl chiazaad
Snijd de avocado in blokjes en de banaan in plakjes. Doe alle ingrediënten in de blender en laat deze 3 minuten op een hoge stand draaien tot je smoothie romig en luchtig is. Als je je smoothie nog vullender wilt maken, voeg dan 2 eetlepels havermout toe.
12:30
SALADE VAN ANDIJVIE MET GEROOKTE FOREL BELUGALINZEN & KOOLRABI
1 biologische gekookt bietje (kant-en-klaar te koop bij de supermarkt)
120 g belugalinzen uit pot
½ komkommer
1 kleine koolrabi rasp van
½ onbespoten citroen
1 tl koudgeperste olijfolie
1 bosje dille, gehakt
versgemalen zwarte peper
Himalayazout
50 g andijvie
75 - 100 g gerookte forelfilet
50g gemengde kiemen of alfalfa
1 el kappertjes, uitgelekt
Was en droog de andijvie en doe deze in een kom. Was de koolrabi en snijd de onderkant ervan af. Snijd de koolrabi doormidden en schaaf er met je kaasschaap dunne plakjes van. Maak de belugalinzen op smaak met de citroenrasp, olijfolie, dille, versgemalen peper en Himalayazout. Snijd de bietjes en de komkommer in stukjes en pluk de forel grof. Doe alle ingrediënten in de kom bij de andijvie en maak de salade af met de kappertjes en de kiemen.
Serveer met een dressing van 1 el citroensap, 1 tl mosterd, een klein handje peterselie en/of dille, 1 tl witte wijnazijn, peper, Himalayazout en 4 eetlepels olijfolie.
18:00
SOEP VAN GEROOSTERDE BLOEMKOOL, KNOLSELDERIJ & AARDPEER
200 g knolselderij
100 g aardpeer
2 sjalotjes
6 teentjes knoflook, ongeveer 1 bol
200 g bloemkool, in roosjes
blaadjes van een takje rozemarijn
scheutje biologische olijfolie
1 snufje Himalayazout
versgemalen peper naar smaak
750 ml water
2 gedroogde laurierblaadjes
1 el groentebouillonpoeder
4 el amandelschaafsel, geroosterd
½ bosje peterselie, gehakt
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de knolselderij en de aardpeer en snijd deze in stukjes. Snijd de sjalotjeS doormidden. Verdeel knolselderij, aardpeer, sjalotjes, knoflook en bloemkoolroosjes over een ovenplaat met bakpapier en besprenkel met wat olijfolie, peper, Himalayazout en de rozemarijn. Rooster deze nu ongeveer 15 minuten in de oven.
Breng het water met de laurierblaadjes en het groentebouillonpoeder aan de kook terwijl de groenten in de oven zitten. Zodra de groenten uit de oven komen, kun je deze aan de bouillon toevoegen. Pel wel even de ui en de knoflook en haal de laurierblaadjes uit de pan. Pureer de soep glad en romig met je staafmixer en voeg eventueel meer Himalayazout en versgemalen peper toe.
Serveer de soep met geroosterd amandelschaafsel en wat gehakte peterselie.
Ida de Haart ontwikkelt healthy maar vooral ook héle lekkere gerechten zonder kunstmatige toevoegingen, geraffineerde suikers, tarwe of koemelk. Geschikt voor (bijna) iedereen dus!