Het is niet de eerste keer dat ondergetekende ontgoocheld in de pen klom om een ronduit bizarre plotwending in de ronduit bizarre Making a Murderer-zaak te beschrijven. Ook niet de tweede keer. Ook niet de derde. En waarschijnlijk ook niet de laatste (oh joy). En dacht je net alle absurditeiten wel behandeld te hebben, komt er weer wat nieuws bovendrijven bij Team Prutsers van de Bovenste Plank, daar in Calumet County. Ditmaal is het de lijkschouwer ter plaatse die het een en ander mag gaan uitleggen.

Wat wil het euvel: wegens het whopping aantal Freedom of Information-verzoeken van belangstellenden in de zaak van Steven Avery, is de overlijdensakte van Teresa Halbach vrijgegeven. Als je je Making a Murderer-feiten nog een beetje op een rijtje hebt, dan zie je al gauw dat dit document bol staat van tegenstrijdigheden.

Laten we er een paar bespreken...

  1. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat je geen autopsie kunt uitvoeren zonder lichaam, toch? Goed. De lijkschouwer van Calumet County is heel getalenteerd, want die heeft no ingevuld bij 'Body Found' en yes bij 'Autopsy Performed'. Da's knap, niet?
  2. Het eerste punt wordt nog bijzonderder wanneer we inzoomen op het antwoord dat is gegeven bij 'Immediate Cause', daar stond eerst undetermined opgekrabbeld, maar werd later toch maar doorgestreept. Voorts werd er bij 'Manner of Death' homocide aangevinkt. Da's dus niet undetermined, meneer de lijkschouwer.
  3. Volgende punt: Calumet County Sheriff Jerry Pagel vond, naar het schijnt, stoffelijk overschot op het terrein van Steven Avery op 10 november 2005. De lijkschouwer had kennelijk haast, want op diezelfde 10 november 2005 verklaarde-ie Teresa dood en voltooide hij het document. Raar.
  4. Punt drie is nog merkwaardiger wanneer je je bedenkt dat de overblijfselen van Teresa Halbach na haar verdwijning op 31 oktober 2005 in de loop van elf dagen werden gevonden. Je hoeft geen wiskunde te hebben gestudeerd om te kunnen zien dat het een béétje gek is dat de overlijdensakte op 10 november is ondertekend.

Goed. Tel daar de rare fratsen van officier van justitie Ken Kratz bij op, en al diens beschuldigingen aan het adres van Avery, en je snapt dat de lijkschouwer haast moest maken met die overlijdensakte en er van die hele akte waarschijnlijk geen biet klopt.

Oh boy.