Maastricht + vlaai, dat wás natuurlijk al een onweerstaanbare combinatie. Het enige nadeel (nou ja, luxeprobleem) is de keuzestress: want welke Maastrichtse vlaai is nou het lekkerst? En hoe weet je of je als je met een rijstevlaai naar huis gaat, je toch niet beter een kruisbessen had kunnen meenemen? Kijk, daar heeft Maastricht Marketing (voorheen VVV Maastricht) een briljante oplossing voor bedacht: het project Maastricht Vlaai. Maastricht Marketing koppelde vijf bekende Maastrichtenaren aan vijf ambachtelijke Maastrichtse bakkers. Elk duo koos een favoriete smaak en maakte er in samenwerking met fooddesigner Annelies Hermsen (dochter van topkok Toine) een ultieme versie van. En nu komt het: door de zogeheten vlaaienroute te lopen langs alle verkooppunten zie je de stad op haar mooist en vul je gaandeweg je vlaaidoos met vijf enorme stukken, van elke soort een. En als je de ene vlaai lekkerder vindt dan de andere, dan sla je die andere over en neem je twee van die ene. Of drie.

Eyewear, Hair, Glasses, Vision care, Smile, Cuisine, Dessert, Baked goods, Dish, Snack, pinterest

Wie de vijf bekende Maastrichtenaren zijn? Niet de minsten! André Rieu, Tom Dumoulin, burgemeester Annemarie Penn–Te Strake, carnavalszanger en local hero Fabrizio Fazzolari (nooit van gehoord? Sjiek is miech dat!) en last but certainly not least yours truly want geboren en getogen in Mestreech. De vlaaien die we kozen zijn respectievelijk kruisbessenschuimvlaai (kroonsele mèt sjoem) van bakkerij Lemmens, kersenvlaai van De Bisschopsmolen, zwarte pruimenvlaai van Patisserie Royale, appelvlaai van bakkerij Souren en (mijn allerallerlievelingste) volle rijstevlaai van bakkerij Hermans.

Finger, Food, Hand, Cuisine, Goggles, Dish, Wrist, Dessert, Baked goods, Thumb, pinterest

De lancering van de Maastricht Vlaai vond plaats met de nodige bombarie. Met als zalige finale het moment waarop ik, als een soort vlaaikoerierster, achterop de Vespa van mijn grote held Fabrizio het MECC in kwam rijden.

Footwear, Tire, Automotive design, Product, Scooter, Fender, Hall, Moped, Audience, Wood flooring, pinterest

Uiteraard was Jo Cortenraedt (de lokale Jort Kelder) er ook bij met zijn programma Limbourgeois. Check het videoverslag hier.