Acht jaar geleden stapten ze vanuit Amsterdam op het vliegtuig naar Bali. Voor een jaartje. Om het stadsleven in te ruilen voor sunkissed days onder palmbomen en om even terug te keren naar hun roots.

Inmiddels zijn we acht jaar verder en zijn Priscilla Rosmolen en Evelien Riupassa nog steeds op Bali en nog steeds dikke maatjes. En geef ze 'ns ongelijk: de twee vullen hun dagen met Balinese cultuur, verrukkelijk eten (voor wie vegan is: dit is Het Paradijs), zon, surfen en meer van zulks.

Via @welikebali delen ze hun jaloersmakende leven met de rest van de wereld. En blijkt dat die rest van de wereld dat best wel waarderen kan. Zelfs zo best wel, dat Rosmolen en Riupasse vorige maand boek Welike Bali Island Guide, met daarin een whopping 250 favoriete adressen. Over een uitgebreide hotspotlijst gesproken, allemachtig.

Voor Bazaar zijn de twee zo vriendelijk geweest uit die 250 adressen 22 ultieme toppers te destilleren.

STAY

instagramView full post on Instagram


1. Sal Secret Spot

Sal Secret Spot op Bingin Beach is ons tropische toevluchtsoord in het weekend. De hele dag lekker aan het zwembad, terwijl je aan een kokosnoot nipt, of op je blote voeten naar het strand voor een dip- of surfsessie. Sal Secret heeft trouwens nieuwe kamers met een fantástisch uitzicht.

2. Uluwatu Surf Villas

Voor wie wat luxer op vakantie wil: er zijn fantastische villa's, resorts en unieke concepten als Uluwatu Surf Villas. Het zijn familievriendelijke villa's mét infinity pool. Het uitzicht over de Indische oceaan is adembenemend en er is een avontuurlijke privétoegang naar het strand, waar tevens een van de beroemdste surfspots ter wereld te vinden is. In de tuin vind je yogastudio Morning Light yoga met de beste yogalessen.

3. Villa life

Het allerleukste aan verblijven op Bali is dat er ontelbaar veel geweldige villa's met zwembad zijn. Een aantal van onze favoriete huisjes is: Fella Villas, Villa Phoenix en Labamba Villas.

4. The Hideout

Deze bamboe eco-stay is een Airbnb en schuilt tussen de bergen en rijstvelden van Karangasem. Er is niks toeristisch in dit gebied, het is nog helemaal puur en sereen. Perfect voor een paar dagen retraite of reuzeromantische getaway.


EAT

5. Peloton Supershop, Canggu

Cycleshop slash vegancafé Peloton is onze favoriete pitstop voor een plant-powered ontbijt of lunch. Wie nog niet overtuigd is dat vegan heus lekker kan zijn, gaat hier zeker van gedachte veranderen. Mis de kokosnootcappuccino niet!

6. Sage, Ubud

Met stip op nummer een. Soms rijden we er helemaal speciaal uit Seminyak naartoe om hier te eten. Een stijlvol ingericht café met geweldige veganistische gerechten, zoals de jackfruit taco's.

7. Warung Melati, Seminyak

Een reis naar Bali mag je eigenlijk niet compleet vinden als je niet Gado Gado of Nasi Goreng hebt gegeten. Voor de allerlekkerste nasi campur ga je naar Warung Melati. Een lokale warung verstopt in een zijstraatje van Double Six (onderweg naar Seminyak Beach). Je kiest er voor witte, gele of bruine rijst en de lekkerste groenten. Kost dat? Nog geen twee euro. Precies.


BEACH & SURF SPOTS

8. Bingin Beach, The Bukit

Onderweg naar Uluwatu (helemaal in het Zuiden van Bali) vind je de mooiste stranden. Waar je verder alleen bruin vulkanisch zand vindt, heb je om en nabij The Bukit de beste golven en witte stranden. Bingin Beach is een heerlijk strand om de hele dag te surfen, zwemmen, bakken en braden en je kunt er terecht bij te gekke slaapplekken als Sun & Surf Stay en The Inn-possibles.

9. Uluwatu waves

Uluwatu heeft de beroemdste surfspots ter wereld, zoals Temples, The Peak en Racetracks - alleen aan te raden als je gevorderd bent. En voor de niet surfers: het is heerlijk in de zon liggen bij Suluban Beach (alleen bij laagtij). Haal een heerlijke smoothiebowl bij Nalu Bowls en sluit de dag af met een zonsondergang met het mooiste uitzicht over de oceaan bij Single Finn.

10. Canggu, Batu Bolong

Heb je altijd al willen leren surfen? Dan kun je dit doen op de beginnersgolven bij Batu Bolong in Canggu. En die golven vind je dan weer pal voor de altijd bruisende hotspot Old Mans. Als het surfen je goed af gaat, ga je naar de break bij Echo Beach.


SHOP

11. Faithfull the Brand Pop-Up Shop

In Seminyak en Oberoi zijn de leukste eilandwinkeltjes te vinden. Ons favoriete kledingmerk Faithfull the Brand heeft momenteel een pop-upwinkel in winkel Single Fin in Seminyak.

12. Gooseberry Flagship Store

Knapste kanten lingeriesetjes du monde! En op Bali gemaakt ook nog 'ns.

13. Kim Soo Home

Alsof je een Pinterest-board binnenloopt. Bij Kim Soo vind je van alles en nog wat voor in huis, maar ook: rieten hoeden en tassen. Op eigen risico, want je wilt alles hebben.


PAMPER

14. Gooseberry Flagship Store Nailsalon

Boven onze favoriete winkel is er dus een nail lounge. Onderuitgezakt op de bank lekker bijkletsen met vrienden. De kwaliteit is fantastisch en ze hebben vegan nagellak. En: wijn!

15. Rob Peetoom hair Spa

Op Bali is de creambath een bekende lokale behandeling waarbij je heerlijk vertroeteld wordt met een haarmasker. Voor de luxere versie ga je naar Rob Peetoom (jawel, gewoon op Bali te vinden), waar je knap uitzicht hebt over de rijstvelden.

16. La Joya Biu Biu Spa

De spa met het mooiste uitzicht over de oceaan. Heel low-key, maar ultiem genieten. Het is onderdeel van La Joya, met leuke tropische huisjes om te verblijven. La Joya Spa ligt vlakbij Balangan Beach en valt dus perfect te combineren met een stranddag.


YOGA & SWEAT

17. Yoga bij The Morning Light Yoga in Uluwatu

Er zijn ontelbaar veel geweldige plekken om yoga te doen op Bali. Doordeweeks doen we weleens een lesje bij The Practice in Canggu, maar het allerliefst gaan we naar de Morning Light Yoga studio van Uluwatu Surf Villas. Een open air joglo met het geluid van de oceaan op de achtergrond. Heaven!

18. Zweten bij Canggu Studio's Barre Class & Tahitian Dance

Net nieuw op Bali is Canggu Studio. Hier geven ze Barre Class en Tahitian Dance. Aanrader!

19. Personal Training

Als je echt, echt, écht fit weer naar huis wil, boek je gewoon een personal trainer. Je kunt bijvoorbeeld bij Evolution Bali, Craig's Spartan Fit of Bali Fit trainen opdat je tanned en toned weer huiswaarts keert. Ook fijn: ze komen naar je villa, mocht je niet in de studio willen trainen.


EXPLORE

20. Flores with Le Pirate Explorer

Reis verder dan alleen Bali. Indonesië is een prachtige archipel (met meer dan 17.000 eilanden). Op een uur vliegen ligt magisch Flores, de Malediven van Indonesië. Als je houdt van de oceaan, onbewoonde eilanden met de witste stranden die je ooit hebt gezien, snorkelen met manta rays en dolfijnen… dan moet je dit zéker aan je travel itenerary toevoegen. Boek de trip met Le Pirate Explorer, een onvergetelijke ervaring!

21. Oost Bali met de scooter

Als je de drukte wil ontsnappen, maak een roadtrip naar Candidasa. Er is niks mooier dan met je scooter door kleine dorpjes te rijden, langs ruige palmboomvelden en het lokale leven te ontdekken. In Candidasa kun je overnachten bij Pondok Pisang (vraag naar een beachfront cottage). Het is er ultiem stil en sereen, je kunt er echt helemaal bijkomen.

22. Nusa Lembongan & De Gili Islands

Witte stranden en helderblauw water vind je op de eilandjes buiten Bali. Naar Nusa Lembongan en Nusa Ceningan vaar je binnen een klein half uur. De Gili Islands zijn inmiddels al wat toeristischer, maar op Gili Meno en Air is het hartstikke goed ontspannen. Op het grootste eiland Gili Trawangan heb je aan de noord- en westkust de meeste rust. Fiets het eiland rond, door de palmboomvelden, luier een end weg bij Casa Vintage Beach en slaap als een roos bij Le Pirate Beach Club. Sla trouwens het snorkelen met de zeeschildpadden bij Gili Meno niet over.

Meer Bali? Check hier gezwind de website van Priscilla en Evelien. Meer adressen? Ziedaar de Welike Bali Guide van de twee!