Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken, zo luidt de uitspraak. Dat geldt voor de manier hoe je je kleedt, voor wat je zegt, maar dit geldt zeer zeker óók voor de digitale taal die je uitslaat. Immers: dagelijks gooi je de nodige e-mails de deur uit, en waar je bij een ontmoeting goed nadenkt over hoe je overkomt, doe je dat wellicht minder over de mail die je uitstuurt.

Dagelijks verschijnen er in de inbox van ondergetekende tientallen berichten. Van bekenden, van minder bekenden, van volslagen vreemden. En vooral bij die twee laatsten luistert het nauw wat er wordt gezegd, en hoe. Want laten we eerlijk zijn: wat is jouw eerste gedachte als een totaal onbekende je in het bericht aanspreekt met 'Hé girl!' (dit is geen uit de lucht gegrepen voorbeeld, maar waargebeurd)? Of als een semi-bekende op maandag vraagt: 'Zo, het weekend weer overleefd?' (ook uit 't leven gegrepen)? Hoe amicaal, grappig of vriendelijk ook bedoeld: niet handig.

Oh puh-lease

Hetzelfde geldt voor de ondertekening van de e-mail. Ook daar is een etiquette voor. Over 'Sent from my iPhone' of 'Dit bericht is vanaf mijn telefoon gestuurd, en kan dus wat kortaf zijn' kom ik nog wel heen: dat is te begrijpen. Maar het 'Ik krijg dagelijks veel e-mails, en heb helaas niet de tijd ze allemaal te beantwoorden.' is toch te zot voor woorden? Want zelfs al ís het zo (ongetwijfeld): join the club, dit probleem ervaren we allemaal, je bent écht niet belangrijker dan ieder ander die óók veel mail krijgt. Het komt bijzonder uit de hoogte over, en is dat wat je wilt?

Kortom: je e-mail zegt wat over je. En aangezien je in het echte leven ook grappig/creatief/opzienbarend/net even anders/vooral niet standaard/of wat dan ook over wilt komen: waarom dan niet in je ondertekening?

Emoji: wel of nie?

Het devies: wees creatief! Regisseur Shonda Rhimes sluit haar berichten altijd af met 'Sent from the room where it happens', gevolgd door een kort en luchtig statement over werk- en privébalans, en dat als je na 19:00 uur mailt, je morgenochtend de eerste bent. En een per telefoon gestuurd mailtje van schrijfster Roxane Gay eindigt standaard met 'Sent from a magical awesome telephonic device from the future. You might call it an iPhone', zo weet NY Times. Het medium sprak ook cartoonist Hilary Campbell, die haar e-mail altijd afsluit met een eigen werk. Want: 'Dit is niet gewoon een e-mail, het is onderdeel van je identiteit', zo zegt zij. En dus zoekt ze naar een afsluiting die daarbij past: slim, betrouwbaar maar tegelijkertijd humoristisch en grappig.

En dan emoji: doen we dat wel of doen we dat nie(t)? Hier luidt het advies: bij twijfel, niet doen. 't Kan leuk zijn, zeker, maar dan moet je wel echt een bepaalde relatie met de ontvanger hebben, of zeker weten dat diegene het gaat waarderen. Als je de persoon net hebt ontmoet en het over emoji's hebt gehad bijvoorbeeld (stel, want er gaan dagen voorbij dat je het daarover hebt, natuurlijk), is het juist een gebbetje om er in de eerste mail op terug te komen. GIFjes zijn helemaal gevaarlijk gebied: die moeten dusdanig on point zijn dat ze een glimlach opwekken. Zijn ze dat niet - en dat zijn ze doorgaans niet - dan is het gelijk gedaan met de pret.

Hela hola

Het is een dunne lijn dus, tussen dat wat kan en dat wat he-le-maal verkeerd uit kan pakken. Wat grove richtlijnen:

- Hoef jij niet zo nodig aangesproken te worden met van je hela, hola, houd er de moed maar in, doe dat dan zelf ook niet.

- En hoe vind jij het als je een mail krijgt waarin niet even netjes wordt afgesloten? Als je denkt: dikke prima, doe het dan vooral ook zelf niet. Maar weet wat je doet.

- Zit je in een creatieve sector? Wees dan ook creatief in je einde. Waarom niet?

- Zou je wel eens willen dat je wat vriendelijke zou worden benaderd? Een betere wereld begint bij jezelf. Wens diegene dus een fijne dag (met uitroepteken) toe. Of een goede presentatie, ook als je in de mail zegt dat je er niet bij kunt zijn.

Eigenlijk luidt het devies zoals het voor zo'n beetje alle dingen des levens geldt: wij gij niet wilt dat u geschiedt...