Wie 's ochtends een beetje goed voor de dag wil komen en niet als een zombie op het werk wil verschijnen, doet er goed aan de nachtrust serieus te nemen. Maar wanneer je na acht uur slaap nog steeds niet te genieten bent, is het toch zaak de oorzaken 'ns te bekijken.

'De meeste voorkomende reden voor vermoeidheid is nog steeds een slaaptekort,' zegt dokter Ginevra Liptan, internist uit Portland. 'Dit komt omdat de één simpelweg meer slaap nodig heeft dan de ander, variërend tussen de 7 en 9 uur.'

We proberen vaak zoveel mogelijk in onze dag te proppen waardoor slaap niet meer de prioriteit krijgt die het verdient. Ben je na acht uur slapen dus nog steeds moe, probeer dan eens een week lang 9 uur te pakken.

Maar er zijn ook oorzaken die helemaal niets met slaapuren van doen hebben. Een veelvoorkomende reden is bijvoorbeeld bloedarmoede, en dan met name tijdens de menstruatie. 'Wanneer vrouwen maandelijks last hebben van hevige bloedingen en niet voldoende ijzer en Vitamine B12 binnenkrijgen, kan het zo zijn dat ze sneller vermoeid raken door bloedarmoede,' aldus Liptan. Dit kun je laten meten door middel van een simpele bloedtest bij de dokter.

Wie denkt dat ie het er met voldoende nachtrust wel goed vanaf brengt heeft vast baat bij deze slaaptips. Wij zeggen alvast welterusten.