De meesten hebben het al eens ervaren: het gevoel dat je een moment al eerder hebt beleefd, maar je kan het niet precies thuis brengen. Een déjà vu. 

Voorheen dachten wetenschappers dat het een nieuwe, onjuiste herinnering was die in het geheugen werd verwerkt. Het onderzoek van Akira O'Connor bewijst dat men het al die tijd verkeerd had.

Tijdens dit onderzoek gebruikten de onderzoekers hiervoor een methode waarbij foutieve herinneringen werden opgeroepen, wat déjà vu's veroorzaakte bij de proefpersonen.  De onderzoekers gaven hun onderzoeksgroep een reeks woorden die allemaal te maken hadden met een bepaald trefwoord, maar dit betreffende trefwoord werd niet benoemd. 

Bijvoorbeeld: gaspedaal, rijbewijs, vervoersmiddel en versnellingspook, maar het trefwoord auto werd achterwege gelaten. Diegene die zo'n lijstje woorden kregen, voegde vaak het missende trefwoord  automatisch toe aan de reeks in hun geheugen.

Nadat ze de lijstjes hadden gekregen, moesten de proefpersonen in kwestie de onderzoekers vertellen of ze een woord hadden gekregen met de letter 'a'. Dit was niet het geval, volgens hen. Vervolgens vroegen de onderzoekers of ze het woord 'auto' tussen de andere woorden stond. 

Vanwege de eerste vraag wist de onderzoeksgroep dat dit niet zo was, maar zeiden wel dat het woord bekend voorkwam. Volgens de onderzoekers gaf het testpanel aan dat zij het gevoel van een déjà vu ondervonden.

Tijdens het onderzoek werd door middel van een hersenscan de breinactiviteit van 21 proefpersonen bekeken. 

Wat bleek? 

De ervaring van een déjà vu activeerde niet de hippocampus (het deel van je brein wat verantwoordelijk is voor herinneringen), maar de frontale gebieden die een rol spelen bij het nemen van beslissingen.

O'Connor denkt dat de voorste gebieden van de hersenen de herinneringen checken en je waarschuwen als er zo'n herinneringsfout optreedt. Met een herinneringsfout wordt het conflict bedoeld wat we denken te hebben ervaren en wat we écht hebben ervaren. Volgens het onderzoek wil dit zeggen dat je brein tijdens een déjà vu deze herinneringsfout probeert te herstellen. 

Maar wat nou als je dit heb-ik-dit-niet-eerder-meegemaakt-gevoel nou nauwelijks of nooit ervaart? O'Connor denkt dat die mensen misschien wel een beter geheugensysteem kennen. Als je geen herinneringsfouten maakt, volgt er ook geen trigger om het te herstellen.

Of déjà vu's ook voordelig voor je zijn, is nog niet zeker. Wel fijn om te weten dat je hersenen er alles aan doen om het daarboven werkende te houden.

(via: Women's Health)