Het leek nog wel zo'n leuke vent, pak 'm beet vier, vijf weken geleden, tijdens jullie eerste date. Een knappe kop, goed stel hersens, spannende verhalen. Totdat puntje bij paaltje kwam en hij (op een nogal botte manier) vertelde dat hij geen gevoelens voor je had. Daar ben je mooi klaar mee, maar er is redding! En die redding komt vanuit je bovenkamer, die zorgt dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. 

Althans, dat werd geconcludeerd in een studie in The Quarterly Journal of Experimental Psychology. Wanneer we te maken hebben met afwijzing zorgen onze hersenen er namelijk voor dat we juist een open blik krijgen op de wereld en dat we er weer vol zelfvertrouwen tegenaan gaan. 

Voor het experiment werd aan 40 studenten gevraagd in teams van drie deel te nemen aan een computerspel. Uiteindelijk moesten de studenten echter tweetallen vormen, en werden er dus een paar afgewezen. Vervolgens moesten alle proefpersonen plaatsnemen achter de computer en een reeks afbeeldingen beoordelen: kijken de mensen op de plaatjes je recht aan, of wenden ze hun blik af? 

Wat bleek? 

Bijna alle afgewezen proefpersonen beweerden dat de mensen op de foto's ze recht aankeken.

Researchers noemen dit ook wel de cone of gaze, een trucje van het brein om na een afwijzing je blik op de wereld juist open te stellen. Best handig wanneer je weer op zoek gaat naar iemand die wel zijn of haar leven met je wil delen.