In de serie Modern Manners nemen we de heersende, in vergetelheid geraakte en wellicht ook op een andere manier geïnterpreteerde etiquetteregels onder de loep. Ditmaal: wat dragen we nou helemaal naar en in het theater?

Elisabeth Vincentelli luidt de noodklok. Wie? Horen we je nu denken. En why should we care? Denk je nu wellicht ook. Vincentelli is journalist voor New York Post, en is dus op een ernstig probleem gestuit. En wel de kledingstijl van de meeste mensen als ze naar het theater gaan.

Want heel goed hoor, dat theater laagdrempeliger moet en dus ook wordt, maar toen tijdens een voorstelling Penn & Teller on Broadway bezoekers op het podium werden uitgenodigd en er een vrouw op de plankieren stond die linea recta uit de sportschool leek te komen, naast een man in ('lelijke!') cargo korte broek, schrok ze toch van zoveel stijltechnische onkunde.

Niet alleen Broadway lijkt het theater van slechte outfits; zo spotte zij bezoekers aan de Metropolitan Opera op Crocs, en afgeknipte (als in: nauwelijks billen verhullende) spijkerbroekjes in de prestigieuze Neue Galerie.

De beste vrouw heeft een punt, natuurlijk. Want als we zelfs in het theater stijltechnisch niet meer uitpakken, waar dan wel? Toch hoeft het niet per se. Op de toeristische site voor het New Yorkse Broadway wordt namelijk gesteld dat er geen formele dresscode geldt. Feitelijk zou je dus gewoon in je kloffie aan kunnen komen wandelen. Het bedrijf heeft echter een ludieke manier gevonden om te voorkomen dat de zaal vol komt te zitten met afgeknipte spijkerbroeken en cropped tops: 'Technically you can come in shorts and flip flops, but we advise against this, especially since Broadway theaters usually crank up the air conditioning,' zo valt er te lezen.

Een belletje naar het fameuze DeLaMar theater in Amsterdam leert ons dat er van een dergelijke 'noodsituatie' aldaar nog geen sprake is. 'Ik kan niet zeggen dat wij constateren dat er steeds meer mensen in afgeknipte spijkerbroeken komen,' laat Robert Guijt, adjunct-directeur van het theater, weten. 'Al kan ik ook niet zeggen dat iedereen met een das komt. Het hangt van de voorstelling af, cabaret trekt een ander publiek dan een voorstelling van een theatergroep. Over het algemeen kleedt het jongere publiek zich wat vrijer en kleden de ouderen zich meer echt naar een avondje uit.'

Duidelijk: er is dus geen heuse etiquette voor wat betreft een avondje theater, maar wil je het zelf toch een beetje leuk maken in 't leven, dan pak je toch even lekker uit (afhankelijk van de voorstelling, that is).