Een legendarisch leven was het, dat van Amerikaanse socialite en filantroop Betty Lee Newling, beter bekend als Betsy Bloomingdale. Helaas kwam er eerder dit jaar door hartfalen een einde aan. Betsy mocht de mooie leeftijd van 93 jaar aantikken. Een kleine greep uit haar grootse en blinkende leven.

In Nederland doet ze wellicht niet bijzonder veel bellen rinkelen, maar Betsy Bloomingdale was dus legendarisch. Correctie: ís legendarisch. Ze was lid van een hecht clubje onberispelijk geklede en stinkendrijke dames in Californië. Ze was beste vrienden met oud-First Lady Nancy Reagan (en met tal van andere notabelen), had uitstékende hostesskwaliteiten en schreef er zelfs een boek over: Entertaining With Betsy Bloomingdale: A Collection of Culinary Tips and Treasures From the World's Best Hosts and Hostesses, een aanrader. De meest legendarische types kwamen bij haar over de vloer, die, eenmaal inpandig, verzekerd waren van verrukkelijk eten en fantastische wijn, van het prachtigste tafelzilver en duurste porselein. En van uitzinnige bossen dahlia's en zinnia's, nooit rozen. Van haar feesten en partijen maakte Betsy steevast foto's van de setting en hield ze nauwkeurig bij wie op kwam dagen en wat er precies werd geserveerd.

Little Black Tie diner georganiseerd door Betsy in 1959.pinterest
Getty Images

Ze mocht graag haute couture van modehuizen als Dior dragen, en dan vooral de Dior-creaties van de hand van Marc Bohan. Ze mocht trouwens sowieso graag haute couture dragen. Ze lééfde haute couture, en gelijk had ze. Los Angeles' Fashion Institute of Design and Merchandising vond haar collectie zo schitterend dat het er in 2009 een uitgebreide tentoonstelling aan wijdde. Daarover vertelde curator Kevin Jones, die met Betsy aan de tentoonstelling werkte, aan WWD: 'She explained all of the mystery of the haute couture that has faded away. Now haute couture is used for media and that's great. But very few people lived the haute couture and she was one of them. For her, it was just a part of her life.'

Clothing, Dress, Trousers, Event, Coat, Outerwear, Formal wear, Suit, Style, Flooring, pinterest
Getty Images

Betsy was getrouwd met Alfred Bloomingdale, een erfgenaam van het fortuin van warenhuis Bloomingdale's - dat creditcardmaatschappij Dine and Sign oprichtte, en dat Alfred op zijn beurt en begin jaren vijftig aan Diner's Club verkocht. Uiteindelijk werd-ie er voorzitter van de raad van bestuur. Het stel had drie kinderen (Geoffrey, Lisa en Robert) en een leven vol peperdure toeters en bellen dat werd geleefd in New York, Washington en Zuid-Frankrijk. Een dolgelukkig huwelijk hadden Betsy en Alfred niet per se: toen Alfred met terminale kanker werd gediagnosticeerd, kwam Betsy erachter dat haar man al pak hem beet twaalf jaar een minnares, ene Vicki Morgan, in alle luxe voor haar achterhield. Pijnlijk. Het liep trouwens niet goed af met Vicki: in 1983 werd ze vermoord door huisgenoot Marvin Pancoast.

Coat, Glasses, Dress shirt, Trousers, Collar, Shirt, Standing, Outerwear, Suit, Formal wear, pinterest
Getty Images
Van links naar rechts: Alfred Bloomingdale (1916 - 1982), Betsy (1922 - 2016), filmproducent Ross Hunter (1920 - 1996) en oud-president van Amerika Ronald Reagan (1911 - 2004).

Goed. Wat meneer en mevrouw Bloomingdale wèl graag samen deden, was in juni het vliegtuig naar Parijs pakken om daar de coutureshows en ateliers af te lopen. En te lunchen met voorname vrienden als Wyatt en Nan Kempner. Betsy kocht er dan trouw twee looks voor overdag en twee voor 's avonds, en hield dat dertig jaar vol. In 1996 kocht ze haar laatste couturestuk, van Gianfranco Ferré voor Christian Dior. Daarna kwam John Galliano om de hoek, en die vond onze Betsy toch een pietsie te excentriek.