'Qu'ils mangent de la brioche,' riep ze naar het schijnt meer dan eens. Wat zoveel betekende als: 'Laat ze lekker brioche eten.' Wat Marie-Antoinette daar nou helemaal mee bedoelde en wie dan precies ils waren in dit verhaal, daarover zijn de meningen verdeeld, en dus mogen we 't zelf invullen.

Waarover de meningen niet verdeeld zijn, is dat de koningin van Frankrijk een behoorlijke spring-in-'t-veld was, die nogal eens een partijtje bijwoonde. Maar hallo, het kind was nauwelijks 15 jaar oud toen ze in het kleurloze huwelijksbootje stapte met de overzedige Louis XVI.

Marie-Antoinette vluchtte steeds vaker naar haar privékasteeltje Petit Trianon, nabij het kasteel van Versailles. Ze was er bijna altijd zonder Louis, maar nooit alleen. Haar malle gedrag kwam d'r duur te staan. Er zijn schrijvers die haar en haar escapades opgooien als de oorzaak van de val van de Franse monarchie. Ze werd door tijdsgenoten op grote schaal gehekeld en kreeg de naam Madame Déficit, wat je vrij zou kunnen vertalen als Mevrouwtje Nooit Genoeg. En we weten allemaal hoe ze aan haar einde kwam...

Afijn. Er gebeurde dus nogal eens wat in het leven van Marie-Antoinette. We sommen zomaar een paar voorvallen op.

1. Size did zeker wel matter

Want wat wil het euvel: de jeune homme van Louis XVI was naar het schijnt zo van formaat, dat Marie-Antoinette er vriendelijk voor bedankte. Toen het stel twee jaar was getrouwd, en er van een troonopvolger nog geen sprake was, besloot opa Louis XV zich ermee te gaan bemoeien. Een 18-jarige Louis wist 'm te vertellen dat-ie echt wel had geprobeerd zijn vrouw te defloweren, maar altijd werd gestopt door pijnlijke toestanden. Er werden gerechtelijke dossiers opgesteld die het (gebrek aan) seksleven van de twee tot in detail analyseerden. Erin stonden dingen opgetekend als dat de koning behept was met een braquemart assez considérable (Google Translate die maar even).

2. Marie-Antoinette was niet vies van vrouwen

Marie Thérèse Louise de Savoie-Carignan, prinses de Lamballe, was hofdame van Marie-Antoinette en stond te boek als dier beste kameraad. Maar ook als iemand waarmee de koningin regelmatig een seksueel avontuur beleefde (wel heb je ooit). Na Marie Thérèse was er hofdame Yolande Martine Gabrielle, de hertogin van Polignac, met wie Marie-Antoinette dezelfde bloemetjes buiten zou hebben gezet.

3. De koningin heeft maar één man echt liefgehad

En, inderdaad, die ene man was niet Louis XXL XVI. De koningin was eigenlijk en stilletjes verliefd op de Zweedse officier en graaf Hans Axel de Fersen. De twee ontmoetten elkaar op het Bal de l'Opéra, het bekendste gemaskerde bal dat tijdens het Franse Carnaval werd gehouden. Maar de beste jongen was officier en toog van oorlog naar oorlog. Dan was-ie in Londen, dan in Amerika. Nadien verbleef-ie een poos aan het hof (wat moet Louis wel niet gedacht hebben, zou je je maar af kunnen vragen als mens), tot groot genoegen van de koningin, die 'm geregeld meenam naar Petit Trianon. Zelfs zo geregeld, dat men zich eigenlijk afvraagt of de oudste zoon van de koning van Frankrijk niet per ongeluk de zoon van Hans Axel de Fersen is...

4. Hiervan werd Marie-Antoinette trouwens ook nog beticht

  • Ze zou een affaire hebben gehad met de broer van koning Louis XVI
  • Ze zou sowieso een heleboel affaires hebben gehad
  • Ze zou zoon Lodewijk Karel, hertog van Normandië, seksueel misbruikt hebben
  • Ze zou talloze zwelgerijen hebben georganiseerd
  • Ze zou ontzettend goed zijn geweest in erotische teksten schrijven

Waar of niet: never a dull moment, dat moge duidelijk zijn.