Oh New York, wat ben je mooi. Zelfs als je er al meerdere malen bent geweest, krijg je geen genoeg van haar mogelijkheden en haar architectuur

Heb je de reguliere bezienswaardigheden als het Empire State Building (if not: maak gebruik van je jetlag en be the first, zodat je niet al te lang in de rij hoeft te staan), Central Park (if not: huur een fiets en trap vrolijk door het park) en natuurlijk het 911 memorial (if not: zeker doen, het recent geopende museum is weliswaar aan de drukke kant, maar simpelweg een must als je NYC een warm hart toedraagt) al van je bucketlist gestreept? Dan kun je natuurlijk je uren slijten in Century 21 (da's wel nodig, want in de wirwar van designers en high end merken moet je je weg zien te vinden) of Bloomingdales, maar je kunt ook die dingen doen die net wat meer tijd kosten, en er daardoor bij inschieten. Of omdat je er simpelweg nog niet aan toe bent gekomen, omdat je eerst bovenstaande nog moest doen. 

Hoe dan ook, wij presenteren New York net even even anders. Te weten:

Coney Island

Coney Islandpinterest
Sigrid Stamkot

Na de hectiek van de stad toe aan wat rust? Waan je terug in de tijd op dit schiereiland in het zuidelijkste puntje van Brooklyn: Coney Island. Met een strand van 6 kilometer lang komen de New Yorkers hier voor een minivakantie. Maar het blijft Amerika, en dus moet er het nodige vertier zijn. Is er: in de vorm van een tikkie gedateerd pretpark, wat het gevoel van vergane glorie alleen maar (op een positieve manier) versterkt. 

Doen: happen in een hotdog van het legendarische Nathan's, en een praatje maken met de vissers op de pier. Die staan er immers iedere dag, en weten de mooiste verhalen te vertellen. Daarna vlij je je neer op een handdoek, neem je af en toe en duik in de Atlantische Oceaan en aanschouw je het meest uiteenlopende en daardoor meest interessante strandpubliek ooit. Tip: bezoek Coney Island doordeweeks, in het weekend kan het nog wel eens Schevenings aanvoelen, zo druk.

Governors Island

Reis in alle vroegte (lang leve de jetlag!) met het (gratis!) pontje (de Southern Ferry) vanaf Battery Park naar Governors Island. Dan is het op 800 meter van Manhattan liggende eiland namelijk nog zo goed als onbevolkt. Er woont geen mens, ondanks de prachtige en ietwat vervallen, maar daardoor juist interessante huizen, en de meeste toeristen dienen zich pas vanaf een uur of 12 aan. 

Het eiland (dat overigens niet het hele jaar door toegankelijk is, dus even checken van tevoren) kent nogal niet een geschiedenis. Ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block, was het bijna 200 jaar lang, tot 1966, een legerplaats voor het Amerikaanse leger, waarna het transformeerde tot kustwachtstation. Waarom dan de naam Governors Island, horen we je denken (of niet, maar het is toch handig om het te weten)? Welnu, tijdens het Brits koloniale tijdperk mochten alleen de koninklijke gouverneurs van New York gebruik maken van het 880.000 vierkante meter stuk grond.

Wat je er vindt? Rust, vooral (mits je dus op tijd gaat), en een fenomenaal uitzicht op Manhattan (zie foto boven). Daarnaast is het reuze-interessant te zien dat de gebouwen in allerijl verlaten lijken te zijn, waardoor er een bijna mythische sfeer hangt. Je ziet de militairen bijna hun shaggie draaien, of de gegoede gouverneurs in hun glimmend gepoetste laarzen rondstappen. Slenter wat rond op het eiland, dat in 2001 werd uitgeroepen tot het nationaal monument. Bekijk het in aanbouw zijnde park (weetje: het is door een Nederlands bedrijf ontworpen). Maar vooral: blijf plaatjes schieten van het uitzicht.

Roosevelt Island Tramway


Op zich had dit artikel ook 'de eilanden van New York kunnen heten'. Of: 'Hier vind je de beste uitzichten op Manhattan'. Want wederom verlaten we Manhattan, om over te steken naar Roosevelt Island. Maar wel met bijzonder vervoer, namelijk per kabelbaan. Die eigenlijk gewoon onderdeel uitmaakt van het metronetwerk, en dus ook met een kaartje van 3 dollar toegankelijk is. De trambaan stamt uit 1976, en tevens de eerste Amerikaanse gondelbaan die niet (alleen) als toeristische attractie gold, maar ook als regulier openbaar vervoer. Terwijl jij ademloos de vergezichten over de East River bekijkt, zitten er dus naast je locals op het telefoon te kijken, omdat ze dat uitzicht dagelijks hebben.

Roosevelt Island an sich is niet heel bijzonder, afgezien van haar Nederlandse naam die het in 1637 kreeg toen de Nederlanders het eiland van de Indianen kochten: Varckenseilandt. Geen varken te zien op het beste eiland, wel een parkje om te chillen. Maar wederom draait het om het sublieme uitzicht dat je op de skyline van Manhattan hebt, en dus is het waard een dergelijk tripje in te plannen:

Katz's Delicatessen


Waar gevaren, gekabelbaant en gekiekt wordt, moet worden gegeten. Kun je doen bij de Starbucks en Pret-a-Manger, die je op elke straathoek vindt, of beter: Whole Foods, maar je kunt voor iets legenadrisch gaan: een pastrami sandwich bij Katz's Delicatessen. Gelegen in Lower East Side, wat an sich al een leuk buurtje is om door te lopen, vol boetiekjes, designwinkels en streetart, is dit één van de meest populaire en ook nog meest authentieke deli's van New York. Eén van de beste ook: hij staat op de tweede plek in de top van beste deli's. Leuk wikipediaweetje: iedere week serveert Katz's serves 4500 kilo pastrami en 12.000 hotdogs. 

Er wordt gewerkt met een bonnetjessysteem, de chefs zijn uitermate vrolijk en vriendelijk, er wordt wordt gelachen, gegrapt en geschreeuwd, dus het is een drukte van jewelste.

Doen: uiteraard het broodje pastrami eten. Of broodje...noem het gerust een unit, want je kunt er daarna weer uren tegen. Doen op eigen risico: het naspelen van de beroemde klaarkomscène uit When Harry met Sally, die hier werd opgenomen.

Nog meer ideeën voor brunchen in New York vind je hier.