We nemen ze onder de loep: de trucs die moeders wereldwijd in hun portfolio hebben om kinderen in slaap te wiegen. Trucs die we, ook al zit moedertjelief al tientallen jaren niet meer aan onze bedrand, nog regelmatig toepassen. Raar eigenlijk, want geef toe: weten of ze écht werken doen we niet. Bazaar besloot het uit te zoeken en de resultaten blijken verrassend.

Een glas warme melk

Het geheime wapen van iedere moeder: een glas warme melk voor het slapengaan. Werkt als een speer, zo blijkt, maar niet om de reden die we allemaal dachten. De aanname is dat melk ons slaperig maakt omdat het tryptofaan bevat, een aminozuur dat slaapverwekkend zou zijn. Recente studies wijzen echter uit dat dit stofje helemaal niet zo effectief is wanneer het wordt gecombineerd met proteïnen, een voedingsstof die ook voldoende aanwezig is in melk.

Maar hoe komt het dan dat warme melk je gaperig maakt? Hoogstwaarschijnlijk is dat te danken aan het feit dat het zo ontzettend troostend is en het de kans verkleint dat we 's nachts wakker worden vanwege een hongergevoel. Ook niet geheel onbelangrijk.

Schaapjes tellen

Zover wij weten de oudste en bekendste manier om jezelf aan het gapen te krijgen. Een ding vragen wij ons echter al tijden af: waarom in hemelsnaam schapen? Kikkers zouden het klusje namelijk ook prima klaren, of paarden? Maar helaas, er is niemand die precies weet waar dit trucje z'n oorsprong vindt. Wat we wel weten is dat het tellen van schaapjes ervoor zorgt dat je je gedachten - die je anders uit je slaap zouden houden - flink afleidt.

Spoiler: het werkt niet.

Ten minste, zo beweren onderzoekers van Oxford University. Voor een studie testten zij verschillende slaaptrucjes uit. Toen participanten werd gevraagd zichzelf af te leiden door schaapjes te tellen, duurde het zelfs langer voordat ze in dromeland waren dan wanneer ze geen instructies hoefden op te volgen.

Visualisatie

'Stel je voor dat je op het strand zit...' Juist, wie kent dit foefje niet? Jezelf wijsmaken dat je je op een heel serene en idyllische plek bevindt, is een van de gemakkelijkste manieren om jezelf in slaap te wiegen. Het leuke aan dit alles is wel dat het nog werkt ook.

In de studie van Oxford University, die we zojuist ook al even aanhaalden, vielen de participanten vliegensvlug in slaap wanneer hen werd gevraagd bepaalde scenario's te visualiseren. De onderzoekers concludeerden daaruit dat het meer cognitieve energie kost om jezelf voor te stellen op een strand (dan bijvoorbeeld het tellen van schaapjes) waardoor deze gedachteoefening wel werkt. Het ligt er natuurlijk wel helemaal aan hoeveel moeite je er in stopt. Maak er dus wat moois van, van dat strand.

Lavendelolie

Over het algemeen wordt de geur van lavendel beschouwd als aangenaam en misschien zelfs wel rustgevend. En ook verschillende onderzoeken lijken het met het laatste eens te zijn. Zo wijst een Brits onderzoek uit dat het sprenkelen van lavendelolie op je kussen je nachtrust 20% verbetert. Een ander onderzoek voegt zich bij de lavendelliefhebbers door te beweren dat participanten die lavendelolie roken voor het slapengaan, zich de ochtend erna frisser en energieker voelden. Een win-winsituatie dus.

Een warm bad

Het nemen van een warm bad klinkt nogal tegenstrijdig, aangezien mensen de neiging hebben zich energieker te voelen wanneer hun lichaamstemperatuur stijgt en slaperiger wanneer deze daalt. Maar denk je even in: je lichaam koelt onwijs snel af wanneer je uit een dampend warm bad komt stappen, wat je inderdaad - als we van zojuist genoemde gegevens mogen uitgaan - slaperig zou moeten maken. Maar werkt het ook echt?

Dat hangt helemaal af van jouw lichaam. Sommige lichamen koelen nu eenmaal een stuk minder snel af dan anderen. Dit zou kunnen betekenen dat de lichaamstemperatuur van deze mensen gelijk blijft wanneer zij uit een warm bad stappen, wat het dus juist moeilijker maakt om in slaap te komen. Studies wijzen daarnaast ook uit dat een stijging van je lichaamstemperatuur net voor bedtijd de kwaliteit van je slaap vermindert. 

Wanneer een warm bad dus hartstikke goed werkt voor jou, moet je je nachtelijke plons zeker in stand houden. Maar we kunnen helaas niet garanderen dat het iedereen in slaap sust.

van: Harper's Bazaar