Het was een broeierige zomeravond, en ik zat met kameraad Malu in de tuin enthousiast de zoveelste fles wijn te ontkurken, zoals dat gaat op broeierige zomeravonden in tuinen van goede vrienden. Opeens stond Malu op en zei iets van: 'Trouwens! Je móet iets zien. Je móet deze video zien.' Waarop ze met ferme tred naar d'r laptop liep, zoals alleen deze Malu kan, en eenmaal op YouTube fanatiek 'Snow Patrol Open Your Eyes' intikte.

De daarop volgende zes minuten zaten we met open mond te kijken naar een dollemansrit door de straten van Parijs. Opgenomen in de jaren zeventig, gokten we. En in één take. Zou je kunnen denken: oké, lekker boeiend, een superlange take van een auto die door Parijs rijdt. Maar dan heb je duidelijk deze video nog nooit gezien. Want dan zul je waarschijnlijk nu al een traantje weg moeten pinken en iets zeggen als: ah, Open Your Eyes, mooi hè?

We hebben uiteraard meteen opgesnord waar die beelden nou precies vandaan kwamen. Google leerde ons dat ze van korte film C'était un rendez-vous stamden, inderdaad uit de jaren zeventig (1976 om precies te zijn). Claude Lelouch maakte 'm, op een zondag in augustus, rond half zes in de ochtend - een moment waarop het relatief rustig is in de straten van Parijs. De Franse regisseur bevestigde, omdat het kon, een camera aan z'n Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 en zette het vervolgens op een sjezen. Van de Boulevard Périphérique (Port Dauphine) naar de Sacré-Cœur op Montmartre.

Hij deed er destijds nog geen negen minuten over, vandaag de dag zou dezelfde rit een uur kosten.

Afijn. Een verrukkelijke video (nostalgie!) die je zéker even moet kijken.

youtubeView full post on Youtube