Wanneer de zomermaanden aanbreken, de temperatuur stijgt (as if) en het leven een stuk gemoedelijker wordt, dan stijgt de lust om nieuwe plekken te ontdekken. Een stedentrip is de ideale manier om snel in die reislust te voorzien en als wij je een tip mogen geven: doe Barcelona. Want: bruisend, prachtige architectuur, heerlijk eten en vriendelijke mensen.

Wat te doen

Dit gaat misschien gek klinken, maar het beste wat je kunt doen in Barcelona is verdwalen. Natuurlijk is het de moeite waard om van bezienswaardigheid naar bezienswaardig te hoppen, zodat je in een aantal dagen alles gezien hebt. Maar als je ronddwaalt in de idyllische straten van de Spaanse stad en absoluut geen idee hebt waar je eigenlijk bent, pas dan ervaar je het echte Barcelona. Dan zie je de kleine, lokale winkeltjes, mensen die voorbij zoeven op hun fietsen, skateboards of skeelers en pas dan ontdek je die ambachtelijke restaurants, waar de sangria zoet en de tapas bijster goed is.

Barcelona staat bekend om haar feilloze samensmelting van oude en nieuwe architectuur en ieder gebouw heeft haar eigen intrigerende persoonlijkheid. Het geluid van kerkklokken en de sterke geur van brandende kaarsen op een zonnige middag in de oude stad nodigen je uit om een bezoek te brengen aan Santa Maria del Mar, wiens imposante gothische architectuur diepe indruk maakt.

Maar natuurlijk moet je, wanneer je in Barcelona bent, je vergapen aan de vele Gaudí-kunstwerken die de stad rijk is, met als absolute hoogtepunt La Sagrada Familia. Met haar marmeren interieur, glas-in-loodramen en het feit dat de kerk na 134 jaar aan werkzaamheden nog steeds niet af is (de opleverdatum van de kerk wordt nu geschat op 2026) is het een bezoek meer dan waard.

la sagrada familiapinterest
Getty Images
Write Caption Here

Mogelijkerwijs nog beter dan al lopend verdwalen in de straten van Barcelona is fietsen door de stad. Niet alleen kun je zo in een mum van tijd een hele hoop bezienswaardigheden zien, je ontloopt ook mooi die benauwde metro en clichématige touristenbus. Steel Donker Bikes biedt uitstekende service en geeft je de kans met een enthousiaste gids op pad te gaan, om zo op een hele andere manier veel te leren over de geschiedenis van de stad.

Waar te slapen

Hoogstwaarschijnlijk zul je weinig tijd doorbrengen in je hotelkamer. Toch is het zaak een fijne plek te vinden waar je aan het einde van de dag je hoofd vol indrukken kunt rusten op een zacht kussen. Wij tippen het W Hotel, waar geweldige service een gegeven is en je vanuit je hotelkamer de hele stad over kijkt. Het interieur is verfijnd met een goede twist, denk: muren bezaaid met zilveren pailletten.

W Barcelona (+34 93 295 2800; w-barcelona.com).

Waar te eten

Waar New York bekend staat als the city that never sleeps, mogen we Barcelona kronen als the city that never stops eating. Lekker eten zit diep in de identiteit van de stad verankerd en dat merk je volop als je een bezoek brengt aan Barcelona. Iedere wijk van de stad heeft z'n eigen voedselmarkt - zoals St Joseph La Boqueria op Las Ramblas, die verse ingrediënten voor schappelijke prijzen biedt - waar de locals graag hun boodschappen doen. Ga je liever uit eten? Dan zijn Llamber en Tantarantana absolute aanraders, aangezien zij een modern versie van de traditionele Spaanse tapas aanbieden. Want geef toe: een bezoek aan Spanje is niet compleet zonder echt Spaanse tapas.

barcelona food marketpinterest
Getty Images
Write Caption Here