Zes jaar van je leven. 

Dat is het aantal jaren dat je doorbrengt met een warme kruik op de buik, een middeltje tegen de hoofdpijn of als je geluk hebt gewoon met een pakje maandverband of tampons. Maar volgens Dr. Elizabeth Micks is dat verleden tijd. 

Waarom werden we ook alweer ongesteld? Voor de meeste vrouwen is het een maandelijkse bevestiging dat we niet zwanger zijn. Ook geloven we graag dat het gezonder is om de natuurlijk zijn gang te laten gaan. Maar dat laatste is niet helemaal waar.

Dr. Elizabeth Mick, die een Gynaecologie praktijk runt op de Universiteit van Washington deed onlangs haar verhaal aan de NPR. 'Onze opvattingen over menstruatie zijn aan het veranderen. We vinden het niet meer noodzakelijk om maandelijks ongesteld te worden.'

De meeste vrouwen slikken iedere maand de anticonceptiepil en stoppen na 21 dagen om te menstrueren. Onzin, volgens Mick. 'Er is absoluut geen reden voor vrouwen om ongesteld te worden als ze de anticonceptiepil slikken,' zegt ze. De reden dat vrouwen nog steeds ongesteld worden, heeft met onze geschiedenis te maken. De uitvinder van de pil was namelijk een katholieke man, die dacht dat de paus alleen de anticonceptiepil zou accepteren als de vrouw nog ongesteld wordt. Dan lijkt het namelijk alsof ze nog kinderen kan krijgen. 

Juist, je hebt je maandelijkse ongemak dus te danken aan de paus (en de uitvinder natuurlijk). Tegenwoordig zijn er velen opties voor vrouwen die niet de maandelijkse ongesteldheid willen ondergaan. Zo is er hormonaal spiraaltje, een arm implantaat en een hormoon shot. 

Bron: NPR