Niet per se een activiteit voor doetjes: in hartje winter en in Mongolië op zoek naar de Tsataan, een uitstervend groepje mensen dat rendieren herdert en dat op de kiek moet - voor ze echt, echt, écht zijn uitgestorven. Fotograaf Jimmy Nelson was er, had het er verdraaid koud en een paar bevroren vingers, tikte op een goede avond een paar glazen wodka weg, werd hartstikke dronken, viel daarop in een diepe slaap maar werd een paar uur later gewekt door zijn tjokvolle blaas. Probleem, want: trek maar 'ns acht verschillende lagen kleren uit zonder je tentgenoten wakker te maken. En ga dan maar 'ns naar buiten, waar de boel meteen bevriest, om je blaas te legen. Uitkomst: het ging mis. Maar zoals gezegd, de boel bevriest toch meteen. En dus besloot Nelson weer te gaan slapen. Dat lukte aardig, tot door een straffe storm de tent wegwaaide.

instagramView full post on Instagram

Het was inmiddels midden in de nacht en Jimmy Nelson verkeerde nog steeds in een beschonken toestand terwijl hij en zijn Tsataanse tentgenoten de berg op renden. Achter hen renden veertig rendieren. Die, eenmaal op de berg, met z'n allen enthousiast in de richting van Nelson snelden en aan 'm begonnen te likken. Het clubje Tsatanen stond erbij, keek ernaar en barstte in lachen uit. Wat bleek: rendieren houden van zout. Wat bleek ook: door dat dolkomische voorval en hartelijk gelach, maakte Nelson vrienden met deze mensen en kon-ie beginnen met het maken van de foto's waarvoor-ie was gekomen. En dat zijn fantastisch mooie foto's geworden.

Net als de foto's van de 34 andere stammen die Nelson bezocht voor zijn boek Before They Pass Away. Ga er maar aan staan: 35 stammen die op uitsterven staan, en op z'n zachtst gezegd niet zo makkelijk te bereiken zijn, bezoeken en vastleggen onder de extreemste weersomstandigheden, daar dan een boek van maken bij wijze van visueel naslagwerk voor komende generaties, en met dat boek opnieuw langs al die stammen om het whopping resultaat te laten zien.

Nelson deed het, om aan de mensen te laten zien hoe mooi de wereld is, om te vieren wat er vandaag nog is - en morgen zeker anders zal zijn, en om de stammen zelf zich te laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is. En of dat is gelukt! Een applausje (wat zeg ik: staande ovatie) waard. Het boek, dat vind je hier. Een expositie met niet eerder vertoonde beelden van zijn reis, die vind je in Rademakers Gallery, waar tot en met 19 juni Jimmy's VIP te bezoeken valt - waar ongetwijfeld ook zijn prachtige vrouw en rots in de branding Ashkaine Hora Adema toe behoort.

Hieronder alvast een van de beelden van Jimmy's VIP. En, vooruit, een kiekje van Jimmy en zijn vrouw.

Headgear, Costume accessory, Fashion accessory, Hair accessory, Fashion, Costume design, Natural material, Costume, Fur, Animal product, pinterest
Jimmy Nelson
Human, People, Sleeve, Crowd, Waist, Jewellery, Fashion accessory, Fashion, Audience, Beige, pinterest