Waar velen gelijk aan kanker denken wanneer we het over de voornaamste doodsoorzaak onder vrouwen hebben, weten een stuk minder mensen dat deze eerste plek moet worden gedeeld met hart- en vaatziekten. In 2011 was ongeveer 30% van de sterfgevallen onder vrouwen te wijden aan hart- en vaatziekten. Hoog tijd dus om daar meer bekendheid voor te vergaren en te onderzoeken wat we als vrouwen kunnen doen om onze kans zo klein mogelijk te maken.

Ten eerste: stop met roken en sport regelmatig. Dan ben je al goed op weg. Maar je maakt pas echt verschil wanneer je je voedingspatroon eens goed onder de loep neemt. 'Door goed te eten kun je je bloeddruk verlagen, gewicht verliezen, je cholesterolgehalte verlagen en je kans op diabetes verkleinen - allen risicofactoren voor hart- en vaatziekten,' aldus Deborah Krivitsky, een diëtiste van het Mass General Hospital's Cardiovascular Disease Prevention Center in Boston.

Maar goed eten, hoe doen we dat dan? Waar letten we op en wat stoppen we juist wel en wat juist niet in onze mond? Krivitsky legt uit en stelde voor ons een duidelijk lijst met voedingsmiddelen en hun positieve of negatieve bijdrage aan hart- en vaatziekten op.

EET MEER

> Vette vis: koudwatervissen zoals zalm, haring en forel zijn rijk aan omega-3 vetten die onwijs goed zijn voor het hart. Probeer ze minstens twee keer per week op te nemen in je voedingspatroon.

> Noten: een studie uit 2010 stelt dat het eten van 50 gram hazelnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, pinda's, macademianoten of pistachenoten per dag je cholesterolgehalte aanzienlijk verlaagt.

> Peulvruchten: door iedere dag een portie bonen, linzen of kikkererwten toe te voegen aan je maaltijd - ze doen het alle erg goed in een salade - verlaag je je cholesterolgehalte al snel met 5 procent.

> Tomaten: deze rode rakkers bevatten het anti-oxidant lycopeen, dat je kans op een beroerte als ook je kans op ontstekeningen vermindert. Wanneer je je mandje dus vult met groentes en fruit, gooi er dan ook altijd een aantal tomaten bij.

> Haver: onderzoekers kwamen er ook achter dat avenanthramides (AVE), alleen te vinden in haver, anti-oxidanten bevatten en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

EET MINDER...

> Bewerkt voedsel: blijf angstvallig weg van wit brood en andere geraffineerde koolhydraten, aangezien deze vaak vele suikers bevatten.

> Rood vlees: onderzoek heeft aangetoond dat mensen die drie keer per week rundvlees, varkensvlees en/of lamsvlees eten een hogere kans hebben op hartziekten. Dit wordt volgens onderzoek veroorzaakt door L-carnitine, een verbinding in vlees dat wordt gelinkt aan broze aderen. Eet daarom slechts een keer per week rood vlees. 

> Eigeel: kijk uit voor voedsel met een hoog cholesterolgehalte, adviseert Krivitsky. Beperk je inname tot ongeveer 200 miligram per dag (een ei bevat 250 miligram eigeel).

> Zout: door je zoutinname te beperken, zet je een belangrijke stap in de strijd tegen een te hoge bloeddruk. Probeer je inname te beperken tot 1500 miligram of minder per dag, en geloof ons, je smaakpapillen zullen zich heus aanpassen.

van: Harper's Bazaar