We doen het al sinds 1950 en hebben dit ritueel - dat vlak na de geboorte plaatsvindt - sindsdien niet meer veranderd. We hebben het natuurlijk over het doorknippen van de navelstreng, die moeder en baby na de geboorte nog verbindt. Dit moet binnen enkele seconden na de geboorte gebeuren, maar waarom eigenlijk? Nieuw onderzoek pleit voor verandering.

Want dat reuzesnel doorknippen van de navelstreng gebeurt heus niet zonder reden. Neen, jarenlang was het voor de baby gevaarlijk om verbonden te zijn met de bloedstroom van de moeder omdat zij gelijk na de geboorte hormonen toegediend kreeg om bloedingen te stoppen. De hormonen konden op deze manier in het lichaam van de baby terechtkomen en gezondheidsrisico's veroorzaken.

Maar tegenwoordig worden er veilige hormonen gebruikt, waardoor de baby geen gevaar meer loopt. Iets wat verloskundige Amanda Burleigh aan het denken zette. Moest die navelstreng dan nog wel zo snel worden doorgeknipt? Was het niet gezonder voor de baby om nog even aan mama verbonden te blijven?

Via de navelstreng krijgen pasgeboren baby's namelijk essentiële rode bloedcellen toegediend vanuit de placenta. Burleigh verwachtte dat het daarom voor de gezondheid van de baby beter was om de navelstreng nog wat langer in tact te houden. En wat blijkt? Medisch onderzoek ondersteunt haar hypothese.

Er werd bewijs gevonden dat door het vroegtijdig afknippen van de navelstreng de baby's 1/3e minder bloed in hun lichaam hebben, dan baby's die langer met de navelstreng verbonden blijven. Daarnaast werd dit gebruik gelinkt aan een verhoogde kans op bloedarmoede door ijzertekort wat tot gevolg kan hebben dat het kind later minder snel kan leren.

Ondanks dat haar opinie onwijs veel kritiek kreeg van collega's, bleef Burleigh haar missie voortzetten. En nu heeft haar strijd dan eindelijk iets opgeleverd. Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in Engeland heeft de richtlijnen voor het doorknippen van de navelstreng aangepast, waardoor artsen en verloskundigen wordt geadviseerd niet routinematig de navelstreng binnen één minuut na de bevalling door te knippen. Daarnaast stelt het advies ook dat er tussen de één en de vijf minuten gewacht kan worden met doorknippen, of zelfs langer mocht de moeder dit willen.

Burleigh, die laatst door het tijdschrift British Journal of Midwifery werd benoemd tot verloskundige van het jaar, gelooft dat dit de beste manier is om de beste gezondheid voor je baby te waarborgen. En we moeten toegeven, dit geeft zeker voer tot nadenken.

van: Redbook