De werkdag is amper begonnen, het is nog geen tien uur en ik ben al twee keer gebeld door Radio 1. Over de jas van Máxima. Gisteren was het ook al raak, een landelijk dagblad, met dezelfde vraag. Wat ik vind van de vermeende hakenkruizen op de jas die Máxima droeg in Duitsland.

Allereerst: heel fijn dat ik gebeld word in kwesties over mode. Vooral blijven doen. Ten tweede: wat een akelig toeval dat de kruizen op de jas van Máxima haakjes hebben, en een beetje lijken op swastika's. Ergens is het daarom ook logisch dat mensen ervan schrikken. En pijnlijke herinneringen aan de oorlog mag je nooit afdoen als overdreven gevoeligheden, hoe onschuldig de trigger ook is.

Maar lieve boze, opgewonden, verontwaardigde mensen die zó goed gekeken hebben dat ze een hakenkruis zagen: zoom alsjeblieft nóg dieper in op de trigger in kwestie. Kijk eens voorbij de vorm, naar het handwerk van Claes. Het zijn metalen plaatjes en L-vormige inbussleutels (je kent ze ongetwijfeld van de Ikea-pakketten), een originele en geestige variant op de pailletten en edelmetalen die normaal gesproken op couturejassen worden gebruikt. Het is hypercreatieve vrijheid van een jonge ontwerper die out of the box denkt – en in de verste verten niet aan nazi's dacht toen hij aan het borduren was.

Iversen heeft inmiddels, zoals dat een aardige, nette ontwerper betaamt, laten weten dat hij een en ander betreurt: 'Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest om de gesuggereerde referentie te maken. Het borduur is gecreëerd vanuit de gedachte om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch ornament vorm te geven.' 

Claes zal zich ondertussen voor z'n kop slaan dat hij het niet eerder zag. Koningin Máxima zelf wellicht ook. Gek eigenlijk dat bij een eerder staatsbezoek, aan Denemarken, niemand over de kruizen op de jas viel.

Wat ik vind van de kwestie? Altijd goed als mode in het nieuws is, maar de manier waarop is in dit geval beduidend minder oké. Al is dit wel weer een prachtige illustratie van hoe indrukwekkend en aangrijpend kleren kunnen zijn.