Kinderen krijgen, niet een keuze die je zomaar even maakt. Waar het vroeger bijna vanzelfsprekend was dat je als vrouw droomde van het moederschap, komt tegenwoordig steeds vaker de carrière voorop en dat is iets waar we ons absoluut niet voor willen en hoeven te verantwoorden. Zo vinden ook onderstaande beroemdheden die een kraakheldere mening klaar hebben over de keuze om kinderloos door het leven te gaan.

1. 'Het is zoveel werk om kinderen te hebben. Om verantwoordelijk te zijn voor levens naast je eigen leven - ik zag dat niet zitten. Dat maakte het gemakkelijker voor mij. Een baby - die heb je iedere dag voor de komende achttien jaar... Het niet hebben van een baby maakte dingen gemakkelijker, maar dat betekent niet dat het een gemakkelijke keuze was. Ik bescherm graag andere mensen, maar ik werd nooit aangetrokken door het idee een moeder te zijn.' — Cameron Diaz, in een interview met Esquire in 2014.

2. 'Ik heb hier de laatste tijd veel over nagedacht. Ik had nooit verwacht dat ik op deze leeftijd geen kinderen zou hebben. Maar mijn leven is op een miljoen manieren anders gelopen dan ik had verwacht. Ik verwachtte steeds dat ik ooit wakker zou worden en dat het allemaal helder zou zijn, maar dat is niet gebeurd. En we hebben samen een geweldig leven. De kans dat we misschien ooit spijt zullen krijgen is niet genoeg reden om nu toch kinderen te krijgen. Het kan zomaar dat ik morgen wakker word met dat verlangen, en dan moet ik er alles aan doen om het toch nog waar te maken.' —Jennifer Westfeldt in een interview met New York Times in 2012.

3. 'Als ik kinderen zou hebben dan zouden ze me haten. Ze zouden in een soortgelijk programma als the Oprah Show eindigen en constant over me praten, omdat iets in mijn leven er onder geleden zou moeten hebben en dat zouden zij waarschijnlijk zijn geweest.' —Oprah Winfrey in een interview met Hollywood Reporter in 2013.

4. 'Wanneer je je in het midden van je jaren als dertiger bevindt, begin je de druk te voelen en denk je: 'ga ik kinderen nemen zodat ik niet datgene mis wat andere mensen blijkbaar zo geweldig vinden? Of wil ik dit echt doen omdat mijn hart dat zegt?' Ik had het gevoel dat ik geen volmondig ja kon zeggen op de laatste vraag. Je moet echt dolgraag kinderen willen hebben, maar geen van ons tweeën wilde dat.' —Portia de Rossi in een interview met Out in 2013.

5. 'We zouden waarschijnlijk geweldige ouders zijn. Maar het gaat wel om een mens, en tenzij je denkt dat je over geweldige kwaliteiten en een grote drijfveer bezit, de hoeveelheid werk die er in gaat zitten en de verantwoordelijkheid die er bij komt kijken - ik zou ze niet willen verpesten.' —Ellen DeGeneres in interview met People in 2014.

6. 'Ik wil alleen kinderen als er niets is wat ik nog meer wil dan dat en ik ze het centrum van mijn universum kan maken. Ik verwacht dat ik een jonge oma zou kunnen zijn tegen de tijd dat ik kinderen wil. Grootouders zijn sowieso veel relaxter. Ik sla moeder zijn gewoon over en word meteen oma, net als Diane Keaton.' —Sarah Silverman in een interview met Daily Beast in 2010.

7. 'Ik houd niet van de druk die mensen op me leggen, op vrouwen leggen - dat je als vrouw gefaald hebt als je je niet voorgeplant hebt. Dat vind ik niet eerlijk. Er is dan wel geen kind uit je vagina gekomen, maar dat betekent niet dat je niet zorgt voor anderen - honden, vrienden, kinderen van vrienden. Er wordt continu over me gezegd dat ik te gefocust ben op mijn carrière en mezelf en dat ik daardoor geen moeder wilde worden en hoe egoïstisch dat wel niet is.' —Jennifer Aniston in een interview met Allure in 2014.

8. 'Lange tijd heb ik het geaccepteerd en gedacht dat ik zou trouwen en kinderen zou krijgen. Ik dacht: 'dat ga ik zeker doen, alleen nu nog niet.' Ik schoof het steeds verder voor me uit en toen, gelukkig, kwam de vrouwenbeweging op gang, wat me deed realiseren dat ik gelukkig was met het leven dat ik leidde en dat er meer dan één leven voor me in het verschiet lag.' —Gloria Steinem tijdens het Feminist MAKERS Conference in 2014.

9. 'Ik probeer niet te luisteren naar de dingen die hadden kunnen gebeuren of hadden moeten gebeuren, en ik probeer over verwachtingen, druk en het pleasen van mensen heen te stappen - en ik probeer gewoon te luisteren. Ik geloof dat alle antwoorden in onszelf liggen. Toen ik die vragen beantwoordde over het hebben van kinderen, realiseerde ik me dat ik zoveel druk voelde van buitenaf, maar dat ik zelf niet klaar was om de stap te maken.' —Kim Cattrall in O Magazine in 2003.

10. 'Mensen verwachten dat ik wanhopig graag een kind wil krijgen. En ja, ik zou het geweldig vinden om moeder te worden. Maar ik ben 28 en ik ben 3,5 jaar getrouwd geweest. Ik vind mijn leven geweldig, maar het voelt op dit moment niet alsof het niet compleet is.' —Khloé Kardashian in Redbook in 2013.

11. 'Het was gewoon niet mijn lotsbestemming. Ik dacht steeds dat het wel zo zijn, ik zat te wachten tot het zou gebeuren, maar het gebeurde nooit. En ik gaf er niets om wat andere mensen van me dachten.' —Helen Mirren in Vogue in 2013.

12. 'Moeder worden is nooit een ambitie van me geweest. Ik denk niet op die manier. Ik heb nooit verwachtingen als: 'wanneer ik 19 ben dan doe ik dit, en wanneer ik 25 ben dan doe ik dat.' Ik neem de dingen zoals ze komen, elke dag opnieuw, en als dingen gebeuren dan is dat goed.' —Renée Zellweger in de London Times in 2008.

13. 'Ik groeide op in een grote familie met acht kinderen jonger dan mij en verscheidene van mijn broers en zussen kwamen bij me wonen toen ik nog jong was. Ik houd van hun kinderen en ik behandel ze alsof ze mijn kleinkinderen zijn en nu ben ik zelfs overgrootmoeder. Nu ben ik GeeGee wat staat voor overgrootmoeder. Ik denk vaak dat kinderen krijgen niet voor mij was weggelegd, maar dat ieders kinderen van mij kunnen zijn.'—Dolly Parton in People Country in 2014.

14. 'Ik zou een verschrikkelijke moeder zijn, want ik ben een erg egoïstisch persoon. Niet dat dat de meeste mensen heeft tegengehouden kinderen te krijgen.' —Katharine Hepburn in Kate Remembered in 2003.

15. 'Nee, ik heb er nooit spijt van gehad. Ik ben zo gefocust op dingen. Ik weet dat als ik ooit zwanger zou zijn geweest, dat dat mijn hele focus en energie zou hebben ingenomen. Maar ik heb niet gekozen voor kinderen, omdat ik gefocust ben op mijn carrière en ik denk niet dat ik staat zou zijn geweest om beiden tegelijk te managen.' —Betty White aan CBS Sunday Morning in 2011.

16. 'Ik vond het egoïstisch van ons om onze middelen te stoppen in een eigen baby, terwijl diezelfde middelen beter besteed konden worden aan kinderen die er al zijn, door te strijden voor een wereld waar kinderen niet meer geboren hoeven te worden in armoede en waarin kinderen niet meer mishandeld worden. Mijn geloof daarin is niet veranderd. Het is een groot deel van mijn persoonlijkheid. —Ashley Judd in All That Is Bitter and Sweet: A Memoir in 2011.

17. 'Er zijn vrouwen die er voor kiezen. Maar aan de andere kant zijn er ook genoeg vrouwelijke schrijfsters die nooit trouwen en nooit kinderen krijgen. Ik ben getrouwd, maar ik trouwde pas op mijn 43e. Ik wist toen ik jong was dat als ik een keuze moest maken tussen trouwen en schrijven, dat ik had gekozen voor schrijven. Ik geloof heilig dat het een carrière is waarbij je echt je baan voorop moet zetten. Ik heb geen kinderen maar ik geloof dat - en gelukkig is niet iedereen zo - wanneer je een passie hebt, je carrière op een bepaalde manier je kind is.' —Candace Bushnell in een interview in 2003.