Al jaren eten we boerenkool. Wie is er immers niet opgegroeid met winters overladen met boerenkoolstamppot en worst? Een snelle zoektocht op internet leert dat het eerste recept voor de stamppot zelfs uit 1600 stamt. Maar toch nam 1 jaar geleden boerenkool plots enorm toe in populariteit. We wilden het in smoothies, salades, in stamppot (gelukkig toch nog) en als snack. We konden er geen genoeg van krijgen.

Maar hebben dat inmiddels wel. Want hoewel boerenkool gezond is en veel vitamines bevat, zijn we er nu wel een beetje klaar mee. Plus: er bestaat ook heus nog iets anders dan boerenkool. Iets gezonders zelfs, zo wijst onderzoek van William Paterson University uit. 

Want het nadeel van boerenkool is namelijk dat het weinig koolhydraten en proteïne bevat en er ook geen vet in zit, aldus voedingsdeskundige Sara Haas. In andere woorden: het voorziet ons niet van alle voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Dus perfect is het goedje zeker niet.

En daarbij zijn er een hoop andere groenten die eigenlijk net zo veel credit verdienen als boerenkool, maar vaak over het hoofd worden gezien. Volgens het onderzoek zijn er namelijk maar liefst 14 andere groenten die meer essentiële voedingsstoffen bevatten dan boerenkool. 

Dus wanneer je de volgende keer naar de winkel gaat, ren dan vooral die boerenkool voorbij en ga eens voor één van deze 14. Vindt je lichaam leuk namelijk, afwisseling. Let maar op.

  1. Waterkers
  2. Chinese kool
  3. Snijbiet
  4. Bietenblad
  5. Spinazie
  6. Witlof
  7. Bladsla
  8. Peterselie
  9. Romeinse sla
  10. Mergkool
  11. Knolraap
  12. Sareptamosterd
  13. Andijvie
  14. Bieslook