Ze komen zo nu en dan voorbij: onderzoeken waaruit blijkt dat 'noem een willekeurig product' meer bacteriën  bezit dan het toilet. Je mobiele telefoon, bijvoorbeeld. Of je schoenen. Of al deze beautyproducten. Bacillen-expert Dr. Charles Gerba weet er alles vanaf. Hij is microbioloog aan de universiteit van Arizona, maar heeft als bijnaam Dr. Germ, omdat hij zijn hele leven onderzoek doet naar die smerige bacteriën. Als hij dus tips geeft hoe het huis schoon te maken en waar op te letten, dan luisteren wij.

Hij is bezorgder over de keuken dan over het toilet

Hoewel je zou denken dat het toilet de smerigste plek in huis is, is dat eigenlijk de keuken. Die is namelijk veelal viezer dan de toiletbril, de kraan, de vloer... Dit is immers meestal de plek waar kinderen 't eerst naar toe gaan als ze terugkomen van het buitenspelen. 

Het keukenproduct dat het allerviest is? De snijplank.Ergens weten we het wel, maar Gerba raadt toch aan: 'Neem een speciale snijplank voor vlees, één voor groenten, één voor kip en één voor vis.' Plus: hoe schoon is die spons eigenlijk, die je gebruikt om schoon te maken? Juistem.

Portemonnee op tafel: doe maar niet

Huh? Jazeker, portemonnees op tafel is een doodzonde als het gaat om hygiëne. Op een kwart van de portemonnees zit namelijk de E-coli bacterie. Die dus gemakkelijk ook op je broodje kan komen, als je je beurs naast dat broodje kaas op tafel legt. Eén om over na te denken, dus.

Die vloer is zo erg nog niet

Mits je geen kinderen hebt die over de vloer kruipen, of zelf er graag overheen kruipt ('t kan, hè?), hoeft die vleur heus niet zo vaak schoongemaakt te worden. Besteed eerder vaker aandacht aan d eonderkant van de koelkast, zo zegt-ie. 'Als er iets drupt, dan drupt dat naar beneden, en een schimmel is dan zo gekweekt.'

Even over die boodschappentas...

Hartstikke prima natuurlijk, dat die plastic zakjes niet meer te geef zijn. Maar denk eens na over de tassen die je nu dan steeds maar weer gebruikt voor de boodschappen. Verwissel jij ze wel eens? Of was jij je canvastasjes ooit? Vijftig procent wast ze nooit, weet Dr. Gerba. En dat terwijl ze meer bacteriën bevatten dan je ondergoed. Ieuw.

Handdoeken: wassen of papieren?

Was gastendoekjes, of handdoeken in het toilet, zo je wilt, eens per week, zo adviseert hij. Maar beter nog: koop papieren wegwerphanddoekjes. Veel hygiënischer. Hij is ook gestopt met zijn gezicht 's ochtends af te drogen met een handdoek, mits-ie niet gelijk uit de was komt. Want ook daar zit vaak de gevreesde E-coli bacterie op, sorry.

Hij wast zijn handen na het wassen

Hè, wat? Jazeker. 'We hebben de handen van mensen getest nadat ze natte was die net uit de machine kwam, in de droger hadden gedaan. En raad eens? Ook daar werd de bacterie op op gevonden.' De bacteriën uit de was worden namelijk niet meegespoeld met het water, maar blijven achter in de trommel. Alleen bleekmiddel kan ze doden.