Iedere week in BAZAAR BEKIJKT: observaties over al wat verbaast, intrigeert of opvalt op tv, streaming en in de bioscoop. Met vandaag: Vinyl.

'A record man, at least 'till now', spreekt Richie Finestra tegen de drugsdealer als die zich afvraagt waarom hij in zo'n dure auto rijdt. De flinke portie cocaïne die hij zojuist heeft gekocht om zichzelf tot bedaren te brengen, moet eraan geloven. Hij trekt de lijntjes met het visitekaartje van een detective homicide.

En ziedaar, de toon is gezet voor Vinyl, de nieuwste HBO-serie. De vragen zijn opgeroepen, de belangrijkste: hoe heeft het zover kunnen komen met de hoofdpersoon? Waarom heeft hij het visitekaartje van een moordzakeninspecteur in zijn broekzak?

Het is de eerste scène van de nieuwe serie, gemaakt door rockster Mick Jagger (needless to say: Rolling Stones, ), regisseur Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street) en scenarist Terence Winter (The Sopranos). Wil je antwoord op de vragen die het tafereel met de cocaïne in de auto oproept, dan rest je een pilotaflevering van bijna twee uur - inderdaad, een flinke speelfilm. Twee uur doorspekt met seks, drugs en rock 'n roll. Seks: een beetje, drugs: een hoop, en rock 'n roll: nog meer.

Zoals het een serie over de muziekwereld betaamt, zit Vinyl vol met sfeerbepalende muziek uit 1973, het jaar waarin het verhaal speelt  en de jaren ervoor. Niet alleen rock 'n roll, ook blues, punk en disco komen langs, soms daadwerkelijk in een concert, soms ter ondersteuning van een trip of in een flashback.

HBO Vinylpinterest
2016 Home Box Office, Inc.

Maar Vinyl is niet alleen een lust voor het oor, duidelijk ontsproten uit breinen met verstand van en liefde voor muziek. De serie is ook een lust voor het oog. Waar Mad Men een perfect beeld schetst van de jaren '50, doet Vinyl dat voor de jaren '70: supergestileerd, tot in de puntjes uitgewerkt en een tikkeltje over the top.

Het kantoor van platenbons Richie is een verzameling bruintinten met hier en daar een hoogpolig tapijt en een donker houten accent. Hijzelf hult zich in flares, gebreide polo's en overhemden en jasjes met megalomane kragen, met af een toe een goede pilotenbril (met gele glazen!) op z'n tronie. 

De vrouwen gaan voor gebreide spencers, kurken zolen, minirokjes en natuurlijk een overdosis prints. En dan zijn er nog de rocksterren, met hun glitterlippenstift, kneiterstrakke broeken en blote basten met bretels. Wie nog inspiratie zoekt voor de seventies-look die nu zo en vogue is, vindt in Vinyl meer dan genoeg. 

Alleen dus al voor de looks en de sound wil je deze serie kijken. En dan heb ik het niet eens gehad over de interessante verhaallijnen, het prachtige camerawerk en het ongeloofwaardige doch epische einde van de pilot. Vinyl geeft je het gevoel dat je erbij had willen, nee moeten zijn in de seventies, en tegelijk dat je erbij bent, zo wordt je erin gezogen.

youtubeView full post on Youtube

Vinyl kijk je vanaf 15 februari elke maandag om 20:30 uur bij HBO. Goed nieuws voor mensen zonder HBO: de eerste aflevering kijk je gratis en voor nop via HBO Go.