Ken je dat? Dat je al uren naar het plafond ligt te staren, al honderd schaapjes hebt geteld, talloze koppen kamillethee hebt gedronken en uit pure wanhoop rondjes door de kamer bent gaan rennen om een beetje moe te worden. Maar dat het slapen gewoon (grrr) niet wil lukken.

Nu blijkt dus dat je smartphone naast je dagelijkse leven, ook langzaamaan je nachtrust begint te verstoren. En dat is toch een tikkeltje zorgelijk, aangezien we allemaal compleet behoorlijk verslaafd zijn aan dit ding en soort van niet meer zonder kunnen.

Voordat we daadwerkelijk gaan slapen liggen we met z'n allen gemiddeld al 50 minuten in bed.

Nog even snel Facebook checken, dat grappige filmpje bekijken dat je zus vanmiddag heeft gestuurd of een berichtje sturen naar dat leuke manspersoon. Voordat we daadwerkelijk gaan slapen liggen we met z'n allen gemiddeld al 50 minuten in bed. Om de dag erna vervolgens hard te klagen dat we weer zo'n weinig hebben geslapen. 

Maar die smartphone is dus de grote boosdoener. Dat blauwe licht dat van je scherm zo de godsganse dag je ogen in straalt, onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Op zich niet zo heel gek dus dat je daarna die slaap niet meer kunt pakken. 

Maar! Daar waar een probleem is, is een oplossing. En wij zijn zeker de beroerdste niet om je wat uiterst goede tips mee te geven:

1. Vermijd smartphone / tablet / laptop / televisie angstvallig minstens 30 minuten voor je gaat slapen.

2. Hul je zelf in complete duisternis om in de goede stemming te komen.

3. Draai je verwarming 's nachts naar beneden (denk: 18 graden Celsius) voor een goede nachtrust.

4. Spendeer veel tijd (en geld, je ligt er immers iedere nacht onder) aan het kiezen van goed beddengoed.

5. Eindig je dag niet met je smartphone maar met enkele rustgevende yogaposities of luister naar kalmerende muziek. Geloof ons, hierna slaap je als een baby.

Welterusten!