Iedere week in Bazaar Bekijkt: observaties over al wat verbaast, intrigeert of opvalt op tv, streaming en in de bioscoop. Met vandaag: Dirty Grandpa.

Al Netflixend vanaf mijn vakantieadresje (ik was een weekje naar de zon) stuitten mijn vriend en ik op de film Malavita, over een maffiafamilie die gedwongen naar Normandië verhuist om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In de hoofdrol van maffioso: Robert De Niro. We keken het een half uur aan, en besloten toen de film af te zetten: te veel platte grappen, net zo platte stereotiepen en weinig tot geen karakterverdieping. 

En dat voor een film gedragen door twee gevestigde namen uit Hollywood: Michelle Pfeiffer (als de maffiavrouw) en dus Robert De Niro. Over die laatste wil ik het hier wat langer hebben. Want is dit wat er verworden is van zijn eens zo glansrijke carrière? Even een paar wapenfeiten van de inmiddels 72-jarige acteerveteraan:

1975: wint een Oscar voor Beste Bijrol voor zijn vertolking van Vito Corleone in deel 2 van de Godfather-trilogie, toch niet de minste filmtrilogie in de recente geschiedenis.

1976: jaagt iedereen de stuipen op het lijf als agressieve taxichauffeur in Martin Scorsese's Taxi Driver (krijgt er ook een Oscarnominatie voor). Travis Bickle's uitspraak 'are you talking to me?!' is nog altijd een klassieker onder de filmquotes.

1978: speelt de hoofdrol in het Vietnam-drama The Deer Hunter, met aan zijn zijde onder meer Meryl Streep en Christopher Walken.

1981: wint een Oscar én Golden Globe voor zijn rol als zelfdestructieve bokser in Martin Scorsese's (zie je een patroon hier?) Raging Bull.

youtubeView full post on Youtube

Goed, u snapt het punt. De man heeft een behoorlijk aantal grote titels en  bijbehorende prijzen op zijn naam staan. Maar een greep uit zijn recentere werk leert dat niet alles waar hij aan meewerkt nog kwaliteit heeft. We noemen dus Malavita (2013), de Meet the Parents reeks én Freelancers (2012), waarin hij nota bene naast 50 Cent speelt (zie hierboven). 

En dan, als kers op de (vieze?) taart: Dirty Grandpa. Waarin DeNiro een opa speelt, die na de dood van zijn vrouw besluit dat hij met zijn kleinzoon (Zac Efron) de bloemetjes buiten gaat zetten tijdens spring break. Kan het nog platter? Haast niet. De trailer belooft al weinig goeds, met halfnaakte college girls, een helemaal naakte Zac en quotes van De Niro als 'I haven't had sex in fifteen years. I want to fuck fuck fuck.' Je hoeft de rest van de film niet te zien om de strekking te snappen.

Natuurlijk, De Niro speelde ook een mini-rolletje in het bekroonde American Hustle en kreeg een Oscarnominatie voor zijn bijrol in Silver Linings Playbook, maar wáárom doet hij dan ook dit soort dingen? Waarom laat hij zich verlagen tot het spelen van clichés, met aan de ene kant de platte, hitsige opa, en aan de andere kant de agressieve maffiabaas?

Zou het voor het geld zijn? Volgens The Richest is De Niro zo'n 150 miljoen dollar waard. Dat lijkt me genoeg voor een luierend luxeleventje. Maar als je zo productief bent als De Niro, en je af en toe een vijfsterrenhotel opent dat niet zo lekker loopt, is het fijn om dat financiële risico te kunnen opvangen.

Of gewoon voor de lol? In een interview met Esquire zei hij dat hij nog altijd plezier heeft in acteren, en voorlopig niet van plan is met pensioen te gaan.

We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen. Want als hem een kritische vraag wordt gesteld tijdens interviews, loopt hij boos weg, zo bleek laatst maar weer eens.