'Zal dit dan ein-de-lijk het jaar worden...', vragen onze collega's van ELLE zich af. 

'Geef die man in godsnaam dat beeldje',  schrijft de Volkskrant over zijn rol in The Revenant.

'Na drie gestrande pogingen, moet hij worden gezien als een sterke favoriet', vermoedt The Guardian

Goed, het punt is duidelijk: er is meer dan ooit een kans dat acteur Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar wint voor Beste Acteur voor zijn rol in The Revenant - de sterkste speler in het genomineerdenrijtje trouwens, met maar liefst twaalf nominaties.  Maar goed, hij heeft 'm dus nog niet. Deze drie keer greep hij naast zo'n begeerd gouden beeldje. 

2005: 

Jamie Foxx Ray Oscars 2005pinterest
Getty Images

DiCaprio was genomineerd voor zijn rol in de biopic The Aviator. In de film, geregisseerd door Martin Scorsese, ook niet de minste, vertolkte hij de controlefreak slash vliegtuigbouwer slash filmmaker Howard Hughes. 
Wie 'm wel won? Jamie Foxx (Ray)
Saillant detail: DiCaprio's tegenspeelster Cate Blanchett won ween gouden  beeldje voor Beste Vrouwelijke Bijrol in The Aviator.

2007:

Forest Whitaker The Last King of Schotland Oscars 2007pinterest
Getty Images

Leo was genomineerd voor Blood Diamond, over de burgeroorlog in Sierra Leone en de strijd om bloeddiamanten.
Wie won 'm wel? Forest Whitaker (The Last King of Schotland)
Saillant detail: Blood Diamond was genomineerd in zes categorieën, maar nam geen enkele prijs mee naar huis.

2014:

Matthew McConaughey Dallas Buyers Club Oscars 2014pinterest
Getty Images

Als cokesnuivende, manische 'wolf van Wall Street' kreeg DiCaprio wederom een nominatie. En geen drie maal is scheepsrecht dit keer, want hij greep weer mis. De concurrentie was dan ook erg sterk, met onder meer winnaar Matthew McConaughey als uitgemergelde aidscowboy.
Wie won wel? Matthew McConaughey dus (Dallas Buyers Club)
Saillant detail: Zulke 'transformatieve' rollen als die van McConaughey doen het altijd goed op de Oscars. Vorig jaar won Eddie Redmayne bijvoorbeeld, voor zijn vertolking van een mentaal, maar vooral fysiek aftakelende Stephen Hawking. 

Dus. Wordt 2016 het jaar van Leo? We weten het 28 februari. Het winnen van een Golden Globe vorige week was alvast geen slecht begin. Wie er nog meer genomineerd zijn voor een Oscar check je hier. En gewoon, omdat het kan, ter afsluiting tien fijne DiCaprio(len).

youtubeView full post on Youtube