O joy, Oud&Nieuw. Met feesten waarvoor kaarten in ene het driedubbele kosten, evenals de drank. Waar mensen komen die je niet per sé hoeft te zien. En met verwachtingen die op de één of andere manier altijd te hoog zijn. Kortom: lekker thuisblijven. En wel hierom.

1. Geen kledingstress

Geen gedoe met een moeilijke dresscode (Goud met wit? We gaan toch niet daar De Toppers?!), geen hakken aanmoeten waar je eigenlijk niet op kunt lopen, geen jeukende en eigenlijk te krappe panty: gewoon lekker aan doen wat je zelf wilt. Wat niet hoeft te betekenen dat je in je onesie 2016 in gaat, maar stress heb je in ieder geval niet.

2. Überhaupt geen stress

'Hoe laat spreken we af?', 'Wie is de BOB?', 'Kun je alvast de kosten van de hapjes voorschieten?', 'Neem jij anders de drank mee?', 'Er is alleen wijn en bier, dus als je iets anders wilt, koop je het dan zelf?', 'Gaan we daarna nog naar een andere tent?', 'Zullen de kids wel kunnen slapen in een vreemd huis?', 'Oh, jij wilt al naar huis?'. Etcetera, etcetera. Allemaal dingen waar je geen last van hebt als je lekker thuis blijft.

3. Alleen maar eten en drinken wat jij wilt

't Was vast goed bedoeld, die bubbels, maar echte champagne kun je het niet noemen, wat er wordt geschonken als de klok 12 keer slaat. Terwijl jij als fervent champagneliefhebber nu juist weet wat je wilt. En die kaasblokjes, mwah, liever een garnalenkroketje. Geen probleem als je zelf de boodschappen doet.

4. Op tijd naar bed kunnen

Ieder jaar weer hoor je het om je heen: 'Het liefst ga ik gewoon om 23:00 uur lekker naar bed'. Maar doen ze het ook? Neen. Het voordeel van lekker thuisblijven: jij kan het wel. Trusten!

5. Alleen maar leuke mensen om je heen

Zorgvuldig heb je weken geleden al de bescheiden gastenlijst opgesteld. Want een nieuw jaar - dat overduidelijk jóuw jaar wordt - ingaan, dat wil je alleen maar met bijzondere mensen om je heen. Dus terwijl de rest op een sfeerloos feest onder de discobol zoekende is naar prettig gezelschap, ga jij 2016 in met alleen hen die je lief zijn. Als dat geen topjaar wordt!

6. Geen (of een bescheiden) kater

Het kan twee kanten op bij zo'n thuisfeest. Óf je voelt je dusdanig thuis - want thuis - dat je geen limiet kent. Of je vindt dat je als gastvrouw enigszins bij de pinken moet blijven, en houdt de drinkinname bescheiden. En de daaropvolgende kater dus ook.