Een nieuw, vers jaar ligt voor ons. Waarin we ook heus weer de nodige fouten zullen maken of - in foute taal - leermomenten zullen beleven. Maar dit, dit gaan we in ieder geval zeer zeker niet meer doen in 2016.

1. Denken dat als je op de clips van Justin Bieber danst het er net zo uit ziet als de professionele dansers in de bewuste video (want dan is het echt Too late to say you're sorry). Wat niet wegneemt dat je het nog mag doen, hoor. Maar let op de perceptie.

2. Hallootjes. Een vorkje prikken. En als toppunt broekje. In 2016 moet iedereen stoppen met overal maar een verkleinwoord van te maken. Want dat is geen foutje, maar een fout.

3. Marketingwoorden gebruiken. Je hoeft niets 'tegen iemand aan te hangen'. Geen afspraak 'over het weekend heen te tillen'. Er zit helemaal niets in je 'DNA'. En zeer zelden zijn de dingen die authentiek worden genoemd ook daadwerkelijk authentiek. Niet meer doen dus.

4. Alles kapot relativeren. Ja, er zijn mensen die het slechter hebben dan jij, maar dat hoeft niet te betekenen dat je een gat in de lucht hoeft te springen als je met een knorrende maag in de stromende regen je eens-per-half-uur-bus in de verte ziet wegrijden.  Soms is iets gewoon stom. 

5. Je voornemen te gaan sporten. Je doet het, of je doet het niet. Het je voornemen en dan niet gaan zorgt alleen maar voor extra schuldgevoel. Dat je dan weer weg gaat eten, waardoor je eigenlijk weer zou moeten gaan sporten om het eraf te krijgen. 

6. Te knellend corrigerend ondergoed dragen. Goed, het ziet er heus beter uit. Maar als je organen daardoor dusdanig in opstand komen dat je een week later nog niet regelmatig ademhaalt, is het genoeg geweest. Ondanks al die beweringen dat corrigerend ondergoed inmiddels heus comfortabel is: dat is het niet. 

7. Toch die hakken kopen waar je van weet: ik ga ze niet dragen. Je kast staat er inmiddels vol mee. Ze gaan niet beter lopen naarmate je ze langer draagt. En als ze in de winkel net iets te krap waren, zijn ze dat thuis ook. En als ze toen ook iets te hoog bleken, kun je er op dat feestje ook niet goed op staan, laat staan dansen. Laten staan en investeer in een paar waar je wel wat aan hebt.