Ze dachten gewoon een doos met wat krantenknipsels van Marilyn Monroe op de kop te hebben getikt, maar de Nederlandse Astrid en Ben Franse, eigenaren van retrowinkel Bennies Fifties, kwamen er twintig jaar na dato achter dat die doos met krantenknipsels een zoekgeraakt archief van de voormalige agent van Monroe betrof. Met dus zeldzaam materiaal.

Daar moest natuurlijk een boek van komen. En dat is er nu: Before Marilyn: The Blue Book Modelling Years. 

Blue Book Agency is het modellenbureau in Hollywood waar Monroe het begin van haar carrière beklonk. Oprichter en agent Emmeline Snively was erbij en begeleidde de piepjonge Norma Jean waar nodig. Tussen de bedrijven door bewaarde ze krantenknipsels van Monroe, foto's van shoots en correspondentie tussen haar en de rijzende ster. 

Na Monroe's tragische dood besloot Snively de deksel op het archief te doen. Het plan was 'to lock it away forever'. Dat blijkt aardig gelukt, want het archief raakte zoek en in het bezit van Astrid en Ben. Die het eigenlijk ook al gauw vergaten. 

Pas twintig jaar na aankoop werd het er weer bij gepakt, toen een klant informeerde naar spullen van Marilyn Monroe. De doos kwam op tafel en er bleek een schat aan materiaal in te zitten van Marilyns vroege carrière. 

Lang verhaal kort: Astrid en Marilyn-biograaf Michelle Morgan sloegen de handen ineen en maakten er bovengenoemd boek van, dat je hier kunt bestellen. En waarvan je hier alvast een stukje archief kunt bekijken.

instagramView full post on Instagram